Home » Nieuws » Leven met de seizoenen
Leven met de seizoenen…

Leven met de seizoenen…

Leven met de seizoenen…

De zon schijnt volop deze dagen, maar de wind is straf en best koud. ’s Nacht daalt de temperatuur richting het vriespunt. Het is herfst, al bijna winter. Het jaargetijde waarin je je realiseert welk een artistieke schilder de schepper van deze aarde is. Ik geniet van de kleuren. Toch zijn er veel mensen die in de herfst last hebben van somberheid. Wat doen de seizoenen met ons?

Sjamanen zijn natuurmensen. De meeste mensen denken bij Sjamanisme aan vreemde rituelen, Indianen en zweverige gebaren. Het woord sjamaan is voortgekomen uit het Siberisch en betekent letterlijk: hij (of zij) die weet.  Sjamanen gaan er van uit dat alles met elkaar verbonden is: mens en dier, de natuur, de elementen, maar ook ‘andere dimensies’, zoals voorouders en de kosmos. Zij richten zich op de krachten van elk seizoen en vieren dat met rituelen, bijvoorbeeld bij volle maan of rond een vuur. Ook in ons land houden steeds meer mensen zich bezig met Sjamanisme vanuit een gemis aan contact met de natuur en de seizoenen.

De seizoenen volgens de Sjamanen:

De lente is verbonden met de windrichting oosten en staat voor nieuw begin. Als je in het oude jaar alles hebt losgelaten is er weer plaats voor nieuw! Als de aarde is omgeploegd, kan er iets nieuws worden geplant. De Lente staat voor Nieuw Begin! Dit is ook de tijd van dromen en wensen.

De zomer is verbonden met de windrichting zuiden en staat voor bloei, vuur en uitbundigheid. Dit is de tijd dat je aan de slag mag en je dromen mag waarmaken. Alles wat gezaaid is kan nu groeien en mag je verzorgen. Dit is de tijd waarin veel kracht zichtbaar wordt.

De herfst is verbonden met de windrichting Westen en staat voor introspectie en voltooiing. De dingen die we in de zomer ervaren hebben laten we op ons inwerken. We vinden weer meer ruimte voor stilte. We mogen oogsten van al wat in de zomer gegroeid is in onszelf.

De winter is verbonden met de windrichting noorden en staat voor zuivering en ingetogenheid. We zoeken rust en stilte en maken ons klaar voor het volgende seizoen waarin alles weer gezaaid gaat worden. In stiltes kun je de balans opmaken van wat geweest is en wat gaat komen.

Sjamaan of niet, ieder mens heeft te maken met de seizoenen in het jaar en de seizoenen in het leven. Wat doen de seizoenen met jou?

Janet van der Molen.

Een bijdrage van Janet van der Molenseizoenen, sjamanen, bewust leven,