Home » Nieuws » Thema van de maand september yoga
Thema van de maand september: Yoga

Thema van de maand september: Yoga

Elke maand stelt Bewust Meppel een thema centraal. We bieden actuele informatie en verwijzen we naar ondernemers die je iets te bieden hebben rond dit thema. Voor het thema van de maand september YOGA schreef Ina Fischer deze maand een blog.

"Ik zeg het nog één keer: yoga is niet hetzelfde als zweverigheid.

Eerlijk gezegd word ik er soms een beetje moe van. Niet van yoga. Weleens van alle vooroordelen die er rondom yoga zijn. Moe van al die, voornamelijk slanke, dames in een of andere houding in alweer een blad.   Wat willen ze daarmee zeggen? Kijk mij eens gelukkig en slank zijn? Kijk mij eens stralen in deze toch soms angstige wereld?  Voor je het weet ben je nóg bezig met het streven naar perfectie, een mooi lichaam en een kalme geest. En streven op zich is een voorwaarde voor je (nog) ongemakkelijker voelen.  En dat voelen we ons natuurlijk allemaal op zijn tijd.. Er is altijd wel iets wat eerst nog gebeurt, veranderd en gedaan moet worden….pas dan gaan we uitrusten in het nu;). Maar voor je het weet schuift dat nu steeds op. Er zijn immers eerst nog al die andere 10.000 dingen. Yoga is voor mij pas op de plaats maken. Die altijd maar doorkwekkende stemmen in mijn hoofd even laten voor wat ze zijn. Weer contact voelen met mijn lichaam en de adem en zo gaandeweg landen in het nu. Ook als het daar niet zo kalm en rustig is als ik graag zou willen. Of pijn. Pas als die er mogen zijn zoals ze zijn komt er vanzelf meer rust. Niks zweverigs aan. Gewoon thuis in je lijf en leven.

Ik begin de les vaak met domweg liggen. Of zitten. Voel eens je adem. Voel eens je lichaam. Vaak merk je dan pas hoe moe je eigenlijk bent. Of dat je je de hele dag niet bewust bent geweest van de adem. Pas op de plaats; hoe is het nu?
Dan gaan bewegen. Rustig en met aandacht voelen hoe strak het zit in de nek en hoe prettig het kan zijn om daar met vriendelijke aandacht te zijn. Voelen hoe het weer stroomt als je rustig je hoofd draait om zijn as in de nek. Zo gaan we vaak het hele lichaam langs. Ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen blijken dan best lastig te zijn. En omgekeerd; als de juf een ‘onmogelijke’ houding voordoet is het commentaar niet van de lucht…’dat lukt me nooit’.  Nee, dat klopt. Als je zo denkt tenminste. En als je dat denken wederom kunt laten voor wat het is en je je concentreert op de ervaring in je lichaam, blijk je meer te kunnen dan je dacht. Je thuis blijkt veel groter te zijn!

Dan wordt je les vaak afgesloten met opnieuw stil liggen of zitten. Er blijkt dan vaak een wereld van verschil te zijn tussen het begin van de les en het eind. Als je daar woorden aan probeert te geven zou het best eens zweverig kunnen worden…. dát doen we dus maar niet;). Weten voor jezelf is genoeg."

Ina Fischer

======

Wil jij ook op een gezonde manier dealen met de uitdagingen van het leven en korte metten maken met stress ? Je meer thuis voelen in je lijf en leven? Ina Fischer heeft een praktijk voor yoga en mindfulnesstraining in Vollenhove. Lessen ook in Meppel en Emmeloord. Dit najaar biedt ze ook een vervolg op de Mindfulnesstraining, de compassietraining. 

Bewust Meppel heeft veel ondernemers die verschillende vormen van yoga aanbieden. Kijk op het overzicht. Yoga bij Bewust Meppel.

Kijk ook op de agenda voor wekelijkse groepslessen.Groeplessen 

Hier kun je zien welke thema's in de komende maanden aan bod komen.

Een bijdrage van Janet van der Molen