Home » Nieuws » Craniosacraaltherapie
Craniosacraaltherapie

Craniosacraaltherapie

Craniosacraaltherapie gaat uitgebreider en dieper in op de klacht, dan de ‘reguliere geneeswijzen’ normaalgesproken doen. Er wordt gezocht naar het eigenlijke probleem achter de zichtbare fysieke en/of psychische klacht. Dit vergt grondige kennis van het hele menselijke lichaam en de geest, veel ervaring in de omgang met mensen, maar ook inlevingsvermogen, en een grote mate van intuitie, zeg maar hooggevoeligheid. Craniosacraaltherapeuten hebben een holistische zienswijze, een mens is niet alleen maar het fysieke lichaam wat je ziet. 

Het totaalplaatje: lichaam, ziel en geest wordt begeleid. Genoeg tijd, volop aandacht en respect zijn belangrijke factoren tijdens de behandeling. De persoon moet zich helemaal gezien voelen, in een veilige omgeving .

Bij deze therapievorm maak je gebruik van het zgn. craniosacrale ritme. Naast het bekende ademhalingsritme en het hartslagritme, bevindt zich in ieders lichaam het craniosacrale ritme. Dit is simpelweg het ritme van de hersen- en ruggemergsvloeistof, ook wel de liquor genoemd. Zoals het hart de pomp is voor de bloedsomloop, zijn er centraal in de hersenen de hersenkamers of ventrikels, waar de liquor wordt geproduceerd, en in omloop wordt gebracht rondom de hersenen, het ruggemerg en de zenuwuiteinden. Dit craniosacrale ritme heeft een frequentie van 6-14 keer per minuut.

De liquor dient als stootkussen, om de kwetsbare hersenen en het ruggemerg te beschermen, maar ook om de zenuwcellen te voorzien van voedingsstoffen. Afvalstoffen komen via de liquor uiteindelijk weer in de bloedbaan terecht. In het hele lichaam is een  subtiele beweging  merkbaar op het ritme van de craniosacrale vloeistof, de liquor.

Door recent of vroeger doorgemaakte onstekingen, ziektes, ongelukken, moeilijke bevalling, of door emotionele problemen (depressie, burnout, verlies van dierbaren) kan dit ritme verstoord raken, en kunnen er uiteenlopende klachten ontstaan.

Als craniosacraaltherapeut krijg je naast het uitvoerige gesprek heel veel informatie uit de eigenlijke behandeling op de behandeltafel, gewoonweg via het lichaam gepresenteerd. Waar zijn spanningen voelbaar, welke botstukjes, of organen bewegen niet goed mee in het ritme. Ook een slechte doorbloeding, een laag energieniveau, of een zenuwstelsel wat erg hyper reageert, worden waargenomen. Voelbaar is tevens het feit dat iemand bv veel verdriet vasthoudt.

Door het verplaatsen van de handen naar de ‘probleemgebieden’, kan daar ‘heling’ ontstaan, doordat er tot in de diepere lagen verschuivingen ontstaan, of er vindt een  verhoogde warmteontwikkeling plaats, met daardoor oplossen van blokkades en een betere beweeglijkheid van het weefsel. Dikwijls komen weggedrukte emoties naar de oppervlakte, waardoor mede spanningen in het weefsel geleidelijk verdwijnen.

 De ‘aanraking’ is erg zacht en subtiel, de werking gaat echter heel diep.  Als je craniosacraalbehandelingen ondergaat, zul je merken, naast het feit, dat de klachten minder worden, dat je zelfverzekerder wordt, je meer kracht ontwikkelt, en dat je een groter bewustzijn krijgt. Ook zul je merken dat je gaandeweg milder en liefdevoller naar jezelf toe wordt, maar ook naar je omgeving.

Craniosacraaltherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars ongeveer voor de helft vergoed, wanneer er een aanvullende verzekering is.

In Meppel kun je terecht in Praktijk De helpende Hand van Sietske Osinga

www.praktijkdehelpendehand.nl  Tel.: 0610656819

Een bijdrage van Janet van der Molen