Home » Nieuws » Sterven rouw en uitvaart
Thema van de maand: Sterven en rouw

Thema van de maand: Sterven en rouw

Elke maand staat er bij Bewust Meppel en Bewust Steenwijk een thema centraal. We bieden actuele informatie en verwijzen we naar ondernemers die je iets te bieden hebben rond dit thema. Voor het thema van de maand november schreef Roeland Suylen een blog.

STERVEN, ROUW EN UITVAART

Verlies en rouw vormen een natuurlijk onderdeel van ieders leven. Voor de nabestaanden betekent dat meestal een (intens) rouwproces. Maar behalve het verlies van een dierbare kan het ook gaan om verlies van je werk, bezit, gezondheid of relatie.

Momenteel zijn sterven, rouw en uitvaart nog actueler dan ooit. Door de toenemende economische crisis komen steeds meer mensen in de problemen. Het aantal ondernemers dat suïcide pleegt neemt helaas nog altijd toe. Voeg daar de vele aardbevingen, overstromingen, terreuraanslagen en rampen zoals de MH17 aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een collectief probleem. Dat vraagt om een adequate oplossing. Helaas is er totnogtoe in Nederland een hiaat aan de juiste begeleiding van rouwenden.

COGNITIEF- ERVARINGSGERICHT

Afhankelijk van wat nodig is, zal in het ene geval cognitieve coaching en in het andere geval een meer ervaringsgerichte, emotionele therapie - of een combinatie van beiden - de voorkeur hebben. Welke coach of therapeut het beste zal helpen is maatwerk en telkens anders. Een persoonlijke, op maat gesneden coaching betekent de ene keer vooral praten, de andere keer meer zwijgen en de pijn doorvoelen. Het ene is niet beter dan het andere, maar het gaat er om te kiezen wat bij jou past.

Roeland Suylen
ROUWBEGELEIDER

Roeland Suylen is gespecialiseerd in het opruimen van trauma’s, pijnpunten en emotionele blokkades. Voor andere therapieën verwijst hij meestal door naar collega’s.

www.ontdekjekracht.nl

Een bijdrage van Janet van der Molen