Home » Nieuws » Wie zijn verlies neemt neemt zijn vrijheid
Wie zijn verlies neemt, neemt zijn vrijheid.

Wie zijn verlies neemt, neemt zijn vrijheid.

In verbinding zijn? Hoe doe jij dat?

Sandra Brongers van Rouw en Verlies Meppel: "Wie zijn verlies neemt, neemt zijn vrijheid."

"Als je even afstand van jezelf neemt, zie je je staan aan de oever van een beek die voortkabbelt, daarin drijven pakketjes.. Je zult mooie pakketjes vinden, als je die uitpakt bijv.. zie je een geliefde.. Maar er drijven ook zwarte pakjes in die je uit moet pakken… 

Ik zie veel mensen die geen verbinding met zichzelf kunnen maken omdat ze jarenlang beperkt zijn in hun eigen regie. Een voorbeeld daarvan is dat mensen hebben bedacht dat kinderen vanaf jong af aan, aan een ideaal beeld moeten voldoen. Ik zie dat ook sterk in mijn eigen beroep. Er zijn zoveel managementlagen die beslissen hoe ik mijn werk moet uitvoeren terwijl ik daar in het verleden zelf inspraak in had.

Als je altijd op je vingers wordt getikt hoe je het moet doen dan weet je het op den duur niet meer wie jezelf bent. Een ander hoeft geen beslissingen voor je te nemen. Het is juist belangrijk om bewust te zijn dat jezelf je eigen kennis en kracht draagt voor de beslissingen die je neemt.

We hebben nooit de gelegenheid gehad te kiezen wat we wel en niet willen geloven. Er is indoctrinatie (temmen van de mens), dit in eerste instantie door ouders en andere mensen die ons na staan en later door de ‘innerlijke rechter’. Dit indoctrinatieproces is zo krachtig, dat we op een bepaald punt in ons leven niemand meer nodig hebben om ons te temmen. We hebben onszelf getemd door straf en beloning.

Het leven is een spel van tegenstellingen dat je alleen kunt spelen als je bereid bent mee te gaan met de golfslag van winst en verlies. Gelukkig en ongelukkig zijn, het hoort bij het leven. Ik ben van mening dat een mens moet kunnen: liefhebben, werken en zijn verlies accepteren. Hoe meer je de vrijheid van de ander respecteert, hoe groter de plaats is die je in diens leven kunt innemen. Wie zijn verlies neemt, neemt zijn vrijheid. Gevoelens van neerslachtigheid overkomen iedereen en horen bij het leven. Er zijn zelfs momenten waarop ongelukkig zijn de enige reactie is. Maar hoe ga je er zó mee om dat het geen grote lichamelijke, geestelijke en sociale belasting gaat vormen? Het uitgangspunt is dat ieder mens uniek is en mogelijkheden in zich draagt om zichzelf steeds te vernieuwen en boven zijn eigen ongeluk uit te stijgen. Wezenlijk is hierbij dat mensen hun blokkades kunnen overwinnen door anderen te helpen. Weerbaar en waardig omgaan met de verliezen in het leven."

Sandra organiseert samen met 3 andere ondernemende vrouwen op dinsdag 24 november de thema-avond VERBINDEN. Hoe doe JIJ dat? Lees meer...

Een bijdrage van Janet van der Molen