Home » Nieuws » Thema van de maand oosterse leefwijzen
Thema van februari: Oosterse leefwijzen

Thema van februari: Oosterse leefwijzen

Elke maand stelt Bewust Meppel een thema centraal. We bieden actuele informatie en verwijzen we naar ondernemers die je iets te bieden hebben rond dit thema. Voor het thema van de maand februari OOSTERSE LEEFWIJZEN schreef Owen van de Ridder van Centrum voor Chinese geneeswijzen Zhōng Hé Táng  deze maand een blog.

Ik volg de loop van het water...

Ik zit stil,
doe niets.

De lente komt
en het gras groeit vanzelf.

Op een dag maken de wijsgeer Confucius en zijn volgelingen een wandeling bij een waterval die van honderdvijftig meter hoogte naar beneden stort.Het schuim drijft over een afstand van zestig kilometer voort. Geen schildpad, vis of krokodil kan zich in de kolkende massa handhaven.

Dan ziet het gezelschap tot zijn verbijstering een oude man rondzwemmen in het kolkende water. Het kan niet anders of hij verkeert in doodsnood.
De wijsgeer stuurt zijn volgelingen erop af om hem te redden. Als ze dichterbij komen, loopt de man echter alweer zingend op de kant. Zijn haar hangt los en hij genoot van de prachtige omgeving.

Confucius spreekt hem aan, en zegt:
"Ik zag u voor een geest aan, maar nu zie ik dat u een mens bent. Mag ik vragen: hebt u soms een bijzondere truc om door dit woeste water te gaan?"

De man antwoordt: "Nee, een bijzondere kunstgreep heb ik niet. Maar ik begon het te leren op jeugdige leeftijd en toen ik opgroeide, werd het mijn tweede natuur. Nu is de goede afloop zo zeker als het lot. Ik ga erin en met het water omlaag tot aan het middelpunt van de draaikolk. Ik kom weer boven als het de andere kant uitdraait. Ik volg de loop van het water en doe niets uit mijzelf dat daar tegenin gaat. Aldus is de manier waarop ik er doorheen kom."

*   *   *

In dit verhaal van Zhuang Zi is het onstuimige water een metafoor voor de lichamelijke klachten die een mens op kan lopen in zijn leven. De manier waarop de oude man zich in het water beweegt, staat voor het handelen van de Chinese geschoolde therapeut: door het volgen van het patroon van de klacht weet hij hoe hij deze klacht aan moet pakken en op moet lossen. In dit geval door het meebewegen en uit laten razen van de klacht.

Als Chinees therapeut ben je getraind in het ontdekken van het patroon van de klacht en hoe deze aan te pakken: soms beweeg je mee zoals de oude man hierboven en soms ga je ertegen in maar altijd ben je als chinees therapeut op zoek naar de juiste balans.

Owen van de Ridder

Owen(1967) is afgestudeerd als bewegingsdeskundige. Vlak daarna heeft hij zijn hart verloren aan de Chinese geneeskunde. Hij is gespecialiseerd in pijnklachten welke hij behandeld met Tui Na, Acupunctuur en Chinese kruiden.

Centrum voor Chinese geneeswijzen Zhōng Hé Táng bevindt zich in de Gasfabriek aan de Gasgracht 3-j te Meppel. Diverse professionals bieden daar behandelingen met o.a. acupunctuur, shiatsu, Tuina en 'Chinese' kruiden.

Kijk voor overige aanbieders van Oosterse genees- en leefwijzen op de website van Bewust Meppel

Kijk ook naar de aanbieding van Akide in de maand februari ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar

Een bijdrage van Janet van der Molen