Home » Nieuws » Intutieve kunst
Intuïtieve kunst

Intuïtieve kunst

Elke maand stelt Bewust Meppel een thema centraal. We bieden actuele informatie en verwijzen we naar ondernemers die je iets te bieden hebben rond dit thema. Voor het thema van de maand maart Intuïtieve kunst

Ria Eikenaar over haar passie: Intuïtief schilderen

‘Je gevoel is je richtingaanwijzer en je verstand je gereedschap’

Uiting geven aan je gevoelens is een manier om tot rust te komen en om helderheid te krijgen in de vragen die het leven je stelt. Een moment voor ontspanning en herstel door volledig in het  Nu te zijn.
Veel wijze mensen hebben erover geschreven en verteld, het leven wordt alleen geleefd in het Nu, niet in de toekomst en niet in het verleden.

Schilderen is ervaren wat het moment met je doet. Het moment dat je achter je ezel staat, je opgaat in kleur, je loskomt van je zorgen over de toekomst en je verleden achter je laat en je één bent met jezelf en je ‘zijn’,  is genieten en dan maak je kunst in de breedste zin van het woord.

Er werd mij door een jonge cursist (12 jaar) gevraagd wat mijn doel is in het leven. Een bijzondere vraag die veel mensen zich pas stellen als ze al een groot deel van hun leven ‘erop’ hebben zitten.   Weet jij wat je doel is? Heb jij duidelijk of je naar je hart leeft of naar je verstand, wat de maatschappij van je wil of wat je intuïtief weet dat je eigenlijk zou moeten doen?                                             Mijn antwoord op deze vraag leidt maar naar één gevoel en dat is dat ik meer liefde wil doorgeven in het leven. Met mijn intuïtieve schilderlessen hoop ik dat mensen zich weer verbonden voelen met hun ziel, in wat ze soms zo verstopt hebben voor zichzelf en de ander. Verdriet maar ook vreugde in het leven. De volgende vraag kwam toen bij hem op: ‘Wil je net zo goed worden als Van Gogh? ’ Een mooie vraag waar ik even over moest  denken …Van Gogh , maakte schilderijen voor zichzelf, voor zijn passie, om zich te uiten en om de schoonheid die hem omringde te laten zien in beelden. Dat heeft zijn werk zo mooi gemaakt, hij was authentiek, misschien niet altijd gelukkig maar wel echt.

Stel jezelf de vraag of jij nog steeds dat kleine kind mag zijn die vol liefde kijkt naar iedereen en alles om zich heen. Die mag spelen en genieten van het leven. Intuïtief schilderen maakt je weer ondeugend, onderzoekend en blij. 

Genieten begint met kleine stapjes die je voor jezelf zet, in de richting van jouw doel.
Kleur je binnenste buiten en geef uitdrukking aan je gevoel.
Het werkt door in jouw leven, in alles wat je doet.

Ria Eikenaar is eigenaar van Galerie Eikenaar en geeft regelmatig cursussen en workshops. Daarnaast exposeert ze regelmatig met haar wek, o.a. op de Open Atelierdagen in Meppel begin maart.

Kijk hier voor meer professionals op het gebied van intuïtieve kunst.

Thema van de maand april is Groei. Heb jij iets daarmee en wil je de blog verzorgen, mail me graag.

 

Een bijdrage van Janet van der Molen