Home » Nieuws » Thema van de maand mei tinnitus
Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een aandoening waar in Nederland naar schatting 1 miljoen mensen aan lijden. Omdat de klachten vrijwel nooit lichamelijk aantoonbaar zijn, is de boodschap vaak: "u moet er maar mee leren leven". De klachten als gevolg van het oorsuizen, zoals slapeloosheid en oververmoeidheid, kunnen leiden tot ziekteverzuim en sociaal isolement. 

Klankmassage bij tinnitus

Behandeling door klankmassage gaat uit van de visie dat tinnitus verbonden is met stress. Klankmassage is een beproefd middel om te ontspannen waarmee de vicieuze cirkel tussen stress en tinnitus wordt doorbroken. Een cliënt zei daarover: "Ik merk dat ik veel rustiger ben en dat allerlei zaken waar ik mij vroeger druk over maakte eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Vroeger gaf ik de last die ik had van de tinnitus een dikke 8, nu zou ik een rapportcijfer van een 2 of hooguit 3 geven!"

Tijdens de behandeling worden klankschalen op het - geheel geklede - lichaam geplaatst. Eenmaal aangeslagen brengen deze schalen zachte klanken en trillingen voort. Door deze trillingen worden gebieden in de hersenen geactiveerd die verbonden zijn met gevoelens van rust en geborgenheid. Zo wordt tinnitus gekoppeld aan een positieve ervaring. Hierdoor leert de cliënt de tinnitus anders ervaren.

Het doel van de behandeling is dan ook:

  • Het beter begrijpen welke factoren invloed hebben op uw tinnitus
  • andere gedachten en gevoelens verbinden aan tinnitus
  • de waarneming van geluiden actief beïnvloeden
  • de kwaliteit van leven los te zien van tinnitus

Een cliënt, die zichzelf als nuchter en rationeel denkend mens omschrijft, zei: "de gedachte achter deze behandelmethode is helder en verklaarbaar. De behandeling gaf mij het inzicht dat ikzelf bepaal hoe om te gaan met de tinnitus. Dat geeft mij rust en vertrouwen. Ik bemerk dat er nu dagen zijn dat de tinnitus er niet is. In plaats van dat ik hinder heb van het geluid, ben ik me dan bewust van de stilte in mij". 

 

Benieuwd of klankmassage ook wat voor u is? Neem dan contact op met Tinnitus Centrum Noord.

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaarde