Home » Nieuws » Door keusestress getackeld
Door keuzestress getackeld?

Door keuzestress getackeld?

Ineens vind je jezelf terug op de bank. Piekerend wat nu het beste is om te doen. Of het nu over een vakantiekeuze gaat of de schoolkeuze van je kind. Kiezen moeten we allemaal en heel vaak leidt dat tot stress.

Stress rond keuzes is vervelend omdat je bij keuzestress alsmaar bezig bent met de vraag of je ‘het wel goed doet’. Eigenlijk blijf je in een cirkel van angst ronddraaien. En al gauw is de cirkel een neerwaartse spiraal die inzoomt op wat er fout kan gaan of wat je misschien gaat missen als je een keuze maakt. Wat je aandacht geeft groeit, zo ook de angst en de stress. De kans op het maken van een keuze en weer in beweging komen wordt steeds kleiner.

Het mooiste is natuurlijk als we wel in beweging kunnen komen. Want door iets te doen ervaren we tevredenheid en vreugde. Zuchtend op de bank of het internet afstruinend naar raad, zelf te bang om een keuze te maken, betekent dat je jezelf gevangen zet. Je ontzegd jezelf een bewuste keuze en het plezier van doen. Antwoord op de vraag of je een juiste keuze hebt gemaakt krijg je nooit, want je weet nooit wat een andere keuze je gebracht zou hebben. Je ervaart uiteindelijk alleen wat je keuze je brengt. Dan kan je hem maar beter bewust maken dan dat het je overkomt.

In de benen dan maar om uit die cirkel van angst te komen. Verbeeld je eens in wat je krijgt als je bewust kiest. Rust, focus en actie die je kunt ondernemen. En hoeveel tijd ontvang je, tijd om dat te doen waar je energie van krijgt. Tijd die nu verdwijnt met angstige gedachtes en onzekerheid over jou goed genoeg zijn. Kies, het maakt niet uit wat. Zelfs kiezen dat je nog even blijft dubben geeft rust. Dan weet je tenminste waarvoor je op die bank zit. Maar doe het wel bewust en ga het vervolgens ook doen. Geen goed voornemen maar actie.

De eerste stap die jij kan zetten is nu besluiten dat je kiest bij keuzestress alarm. Laat je niet tackelen door je angst. Pak je gepieker bij de hoorns en kies. Ik wist het even niet meer, maar ik ben er uit. Ik ga deze zomer naar Frankrijk met de bus. Welke kopzorg pak jij aan deze zomer?

Willemijn van Schilfgaarde

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaarde