Home » Nieuws » Eerlijk zullen we alles delen
Eerlijk zullen we alles delen ..

Eerlijk zullen we alles delen ..

In deze decembermaand zingt stilletjes in mijn achterhoofd het zinnetje “eerlijk zullen we alles delen ..”. Ik blijf steeds haken op eerlijk en delen. Wat is eerlijk en met wie deel ik eigenlijk? En wat doe ik met dat verlangen naar “ik een beetje meer dan jij ..”.

In de trein stelde een kind de vraag aan zijn vader: kan ik ook een oneven aantal pepernoten eerlijk verdelen over een even aantal mensen? Eerlijk was hier duidelijk nog eenvoudig terug te brengen naar “iedereen even veel”. Alle ouders herkennen hierin het dilemma. Kinderen willen allemaal precies even veel. Even veel cadeautjes, even veel snoep, even veel aandacht en even veel liefde. En grote mensen eigenlijk ook. Net zo’n mooi huis, auto, vakantie, carrière, kansen als de mensen om je heen. Liever nog net ietsje meer dan je buur. Als je er zo naar kijkt kan het dus niet zonder pepernoten te hakken in stukjes. Zie dat maar eens eerlijk te doen. Zeker als het gaat om aandacht, tijd, liefde en zorg voor elkaar en deze wereld.

Eerlijk delen in deze decemberblog gaat niet over allemaal even veel. Eerlijk delen gaat over aansluiten op wensen en behoeften met oog voor je omgeving. Geven waar je de ander blij mee maakt. Zo geven dat je anderen niet tekort doet. Fair geven. Bewust geven. Duurzaam geven. Circulair geven. En als nu de moed in je schoenen zakt, het is makkelijker dan je denkt. Het gaat niet om groot, veel, royaal, behalve als het om aandacht en liefde gaat. Je hoeft niet bij te dragen aan een economische fleur-op miljardenomzet. Je kunt bijdragen aan miljardenomzet in liefde, kansen en toekomst.

Neem heel even tijd en voel in waar jij de ander blij mee kunt maken. Niet iedereen hoeft even veel cadeau’s, je gunt iedereen even veel vreugde. Het hoeft niet altijd in goederen, het kan ook in een aanbod om - al dan niet - samen iets te gaan doen, iets ontdekken. De aandacht die jij hierin stopt wordt ook ontvangen.

En dan kijk je welke stap jij kan maken zodat het ook wereldwijd delen wordt. Kan je het lokaal vinden, haal het op de fiets. Kan je bijdragen aan fairtrade – wat houdt je tegen? Een kleinere portie eten geeft (budget)ruimte voor vers, biologisch en/of diervriendelijk! De grootste stap hier te maken is bedenken dat het anders kan. Nelson Mandela zei “het lijkt altijd onmogelijk, totdat het gedaan is”. Ik wil jou graag meegeven dat het begint bij de aandacht die je er aan geeft. Het onmogelijke wordt mogelijk. Als dat geen mooie kerstgedachte is …

Willemijn van Schilfgaarde

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaarde