Home » Nieuws » Geluk
Geluk

Geluk

Geluk. Er zijn momenten geweest dat ik heel gelukkig was. Zoals het moment dat ik door de bergen in de Pyreneeën liep en dat de wolken onder mij samen kwamen in de vallei. Als een donzig dekbed. Zo adembenemend mooi. Er waren ook momenten dat ik heel ongelukkig was. Zoals het moment dat ik letterlijk niks meer kon. Geveld. Een burn-out.

Geluk. Een begrip, maar is het ook te begrijpen? Bestaat er een handleiding naar geluk? Wellicht is het antwoord hierop nee, maar we streven allemaal wel naar geluk. Het bezig zijn met wat je straks gelukkig maakt, verandert alleen niks aan de staat van geluk op het moment. Wat maakt een mens gelukkig?

Geluk is onder te verdelen in drie categorieën. Dit onderzocht positief psycholoog Martin Seligman. Allereerst zijn er de geluksmomentjes. Dingen waar je meteen blij van wordt, waar je hormonen van gaan stromen. Waar je van gaat kwispelen. Zoals een drankje in het zonnetje met je beste vriend of vriendin. Al je zintuigen werken hieraan mee. Wat zijn voor jou geluksmomentjes?

Daarnaast zijn er momenten van flow. Tijd en ruimte even vergeten. Helemaal daar. Misschien wanneer je muziek maakt, of tijdens een goed gesprek. Wanneer je zingt, danst, een fiets repareert, een boek schrijft, een voetbalwedstrijd speelt, een website bouwt… Voor iedereen iets anders. Wanneer raak jij de tijd kwijt?

Het maakt je het meest gelukkig als je betekenis in je leven ervaart. Iets goeds doen. Iets toevoegen. Wanneer je iets geeft, wordt je gelukkiger dan wanneer je iets krijgt. Simpele dingen als glimlachen naar iemand op straat, de deur voor iemand openhouden of opstaan in de trein voor iemand anders. Maar ook grote dingen zoals zorgen voor iemand die ziek is, een vereniging draaiende houden of vrijwilligerswerk doen. Het maakt je gelukkig. Weet jij wat jouw leven betekenis geeft?

Mijn wens voor jou is dat je jezelf belangrijk vindt. Dat jij af en toe eens stilstaat en bewust een geluksmomentje ‘pakt’. Dat je soms iets doet waardoor de tijd even lijkt stil te staan. En dat je het gevoel hebt dat je iets toevoegt. Want dat doe je. Echt waar! Ook al ken ik je niet persoonlijk je bent een waardevol mens.

 

Warme groet, Maud Kist-Stevers.
Spark Your Live: leef en zing vanuit je hart.

Kom ook naar de interactieve lezing over Geluk op 20 maart bij Riemers Barth Boekhandel. De lezing wordt verzorgd door Spark your live, Horselanguage en Bewust Meppel

Een bijdrage van Maud Steversgeluk, spark your live, betekenis