Home » Nieuws » Stichting pijn hoop verder leven met chronische pijn
Stichting Pijn-Hoop: verder leven met chronische pijn

Stichting Pijn-Hoop: verder leven met chronische pijn

Als je chronische pijn krijgt en daardoor niet meer kan functioneren zoals je graag wilt, is het net of je tot stilstand komt, alsof je in de winter blijft steken.

Wilma Heeres weet er alles van. Omgaan met pijn is makkelijker gezegd dan gedaan. En een nieuwe tuin aanleggen waar jij weer volop in kan bloeien vraagt moed om nieuwe dingen uit te proberen en dierbare bezigheden los te laten. Stichting Pijn-Hoop helpt je om samen met lotgenoten te kijken hoe jij je leven weer zinvol kan oppakken, hoe je weer in beweging komt. Zoals Wilma zegt: ‘Ja bewegen doet pijn, maar je moet wel blijven bewegen. Je hebt de neiging om de pijn te vermijden. Maar je ontneemt jezelf zoveel plezier als je dingen niet meer doet.” En daarom is Wilma een contactgroep chronisch pijn Meppel gestart.

In beweging komen is als een tuin opnieuw aanleggen. Sommige dingen zijn doodgegaan en die verwijder je en je plant er weer nieuwe dingen voor in de plaats in de hoop dat die tot bloei zullen komen. De ene keer komen ze tot bloei en de andere keer sterven ze af. Zo blijf je bouwen aan je tuin. Tot op een dag de tuin weer vol in de bloei staat maar heel anders dan vroeger. Maar toch zo mooi dat je er van kunt genieten. 

Langzamerhand ga je je weg vinden. Maar dat is een heel proces. Waardoor je je leven wat kunt aanpassen aan je grenzen en je pijn. Voor de een duurt dat langer dan voor de ander. De een neemt ook een ander pad dan de ander. Het is net zoals bij een tuin. De een vindt dit mooi en de ander dat. Bij de een wil deze plant wel groeien maar bij de ander niet. Dat heeft dan weer met schaduw en de soort grond en water te maken. Bij chronische pijn heeft het met je verleden, je omgeving, jezelf en je chronische pijn te maken.

Bij een contactgroep met lotgenoten heb je steun aan elkaar tijdens dit proces. Je krijgt veel tips en leert van elkaar! De contactgroep chronisch pijn Meppel laat je ook kennismaken met wegen die je kan uitproberen.

Wil jij kennismaken met de contactgroep of wil je met de contactgroep delen wat jij kan bijdragen aan omgaan met chronische pijn? Neem dan contact op met Wilma Heeres (0522-254198 of wilmaheeres@kpnmail.nl) Stichting Pijn-Hoop, contactgroep chronisch pijn Meppel.

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaarde