Home » Nieuws » Vrijheid
Vrijheid

Vrijheid

Wat zou het zijn? Vroeg je aan mij,
ik die altijd over alles na moest denken
wist het even niet.

Vrijheid – het tegenovergestelde van bekneld zijn wat Carolien Fleumer zo mooi omschrijft als “ruis op de lijn, gevoelens in nood, hartenkreten gesmoord, zielenroerselen weggewuifd”. In een soort roes bevrijden we ons van onze dagelijkse zorgen en sleur. Gevangen in muziek, drank en drugs vieren we dat we vrij zijn om keuzes te maken over ons eigen leven. Ik vraag me steeds meer af hoe vrij we hier zijn.

Vrijheid – de mogelijkheid om te doen en laten wat we willen terwijl een ander dat ook kan, zowel in lichamelijke als in geestelijke zin. Er zijn dus grenzen aan onze persoonlijke vrijheid én het doet een appel op ons. Bij wat we willen doen en laten mogen we anderen niet belemmeren. Én we mogen anderen niet belemmeren in wat ze willen doen en laten. Krishnamurti zegt daarover: “vrijheid bestaat in het erkennen van grenzen”. Thomas Jefferson doet een groter appel op ons met zijn uitspraak: “vrijheid is zinloos als je haar niet kunt geven aan mensen met wie je het honderd procent oneens bent”. Vrijheid wordt daarmee een dans van geven en nemen.

Vrijheid, persoonlijke – doen wat je leuk vindt, zonder dat je jezelf beperkt door vooroordelen van jezelf en anderen over wat kan (mag). Hoe minder je aantrekt wat anderen denken over jou en wat hoort hoe vrijer je wordt. Tenminste als je dan doet wat je werkelijk wilt. Aung San Suu Kyi zegt daarover: “De enige echte gevangenis is angst. De enige echte vrijheid is vrij zijn van angst”. Zelf zou ik daar aan toevoegen de woorden schuld en schaamte.  En dan toch met oog voor de grens of je anderen met jou daden geen schade berokkent. Want in vrijheid leven vraagt ook ruimte om anderen in vrijheid te laten leven.

Vanaf de keukentafel keek het ons aan,
en zonder woorden trok het bij ons in
en is het nooit meer weggegaan (Aimée).

Geef vrijheid door! Ik las een stuk over de kracht van het persoonlijke verhaal. Persoonlijke verhalen ontroeren omdat ze de essentie van het leven nabij brengen. Ze gaan over moed, kracht en kwetsbaarheid. Ze gaan ook over de duister kanten van de mens. Persoonlijke verhalen staan niet op zichzelf, ze maken deel uit van de wereld, onze geschiedenis en onze toekomst. Die van mij en die van jou. Het vertellen van het persoonlijke verhaal verwoord de wens om het leven gezamenlijk voort te zetten – in vrijheid.

Wij hebben allemaal een persoonlijk verhaal. Je eigen verhaal bevrijden helpt, je wordt er persoonlijk vrijer van. Er zijn heel veel manieren om daar wat mee te doen. Tekenen, dansen, bewegen, zingen, schrijven, vertellen, mediteren – samen of alleen – binnen of buiten – met of zonder hulp. Doe wat bij je past en geef vrijheid door!

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaarde