Home » Nieuws » Bijzondere chocola
Bijzondere chocola

Bijzondere chocola

Op het moment dat "we have a dream" hand in hand loopt met "we will do it" ontstaat er iets nieuws. Zo begonnen Rodney en Enver een chocoladefabriek. Niet een gewone reep, nee een die:

  • gemaakt is van biologische cacao bonen
  • gekocht bij boeren voor een eerlijke prijs
  • met zo min mogelijk vervuiling van begin tot eindproduct

Dus biologisch, fair en "zero waste". En dat maakt het eten van deze chocola tot een extra groot feest.

Hoe dat in zijn werk gaat? De cacaobonen worden direct ingekocht bij een coöperatie van kleine boeren uit de Dominicaanse Republiek. De bonen komen met het zeilende transportschip de Tres Hombres naar Amsterdam. Vrijwilligers helpen vervolgens om het schip uit te laden en de zakken cacaobonen zonder CO2-uitstoot naar de fabriek te brengen. Met paard en wagen, op de bakfiets of een elektrische auto.

In de fabriek van de Chocolatemakers wordt de chocola gemaakt. De bonen worden op het oog en met de hand gecontroleerd, vervolgens gebrand. Dit is misschien wel het belangrijkste proces voor de smaakvorming! De bonen worden verder gemalen met een Spaanse ‘Melangeur’ van 70 jaar oud. Soms wel 48 uur achter elkaar. Behalve veel tijd wordt er biologische suiker en melkpoeder toegevoegd. We doen alles zo puur mogelijk en meer dan dat gaat er dan ook niet in. 

Goed om te weten:

  • Veel machines zijn tweedehands. Nieuwe machines die nodig zijn, worden ontworpen op basis van traditionele machines.
  • De repen worden verpakt in vetpapier bedrukt met biologische inkt, geleverd door de buurman.
  • De cacaodoppen gaan naar de Smultuin op de Stadshoeve in Waterland alwaar ze gebruikt worden als compost voor blauwe bessen. Ze kunnen ook bij jou in de tuin, je kan er thee mee zetten en in de toekomst vormen ze brandstof voor de fabriek.
  • De pallet waarop de Spaanse melangeur naar Nederland is gekomen, is verwerkt tot kistjes waar de chocolade in verkocht wordt.

Kijk en dat maakt het eten van de chocola gelijk tot een feest. Want tijdens het eten ben je even in de Dominicaanse Republiek, vaar je mee op de Tres Hombres, zie je jezelf op de bakfiets, proef je de aandacht van de Chocolatemakers en weet je dat dit alles met een minimale belasting van het milieu tot stand komt. Doe mij nog maar z'on reep.

Meer lezen? Kijk dan op chocolatemakers en tres-hombres. Voor de echte liefhebber: je kan helpen uitladen én je kan meezeilen op de Tres Hombres.

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaarde