Home » Nieuws » De kracht van je stem
De kracht van je stem

De kracht van je stem

Ons hoofd zit vol. We denken de hele dag door. Over de gekste dingen. Het maakt niet uit wat we denken, maar ons hoofd maakt overuren. Tegelijkertijd weten we ook dat het beter is om niet zoveel te denken, maar ja hoe doen we dat?

Aan de andere kant hebben we ons lichaam. Er gebeurt daar veel. Veel van onze ervaringen verankeren zich als spanningen in ons lichaam. De schouders zitten vast, de onderrug doet pijn, de meesten hebben wel een plek (of meerdere) die zo af en toe opspeelt.

Tussen ons lichaam en ons hoofd zit onze keel. Ik zie dit lichaamsdeel als een brug. Een brug tussen gevoel en verstand. Een brug tussen emotioneel zijn en rationeel zijn. Een brug tussen voelen en onze andere zintuigen. De keel is het centrum van onze communicatie.

Bij het ‘op slot’-zijn van de keel is het lastig om je vanuit je hoofd verbonden te voelen met alles wat er speelt in je lichaam. Onze keel is de plek waar we uiting kunnen geven aan dat wat er in ons gevoel én in ons verstand speelt. Het letterlijk stem geven, communiceren, zorgt ervoor dat iets er mag zijn. Jij er mag zijn. Stem geven begint met woorden te geven aan dat wat er in je speelt. Fluisteren, praten, schreeuwen. Dat is iets wat vaak al heel moeilijk is, en toch zo vreselijk essentieel.

Wanneer we daar nog melodie en ritme aan toe voegen begint er iets te stromen. Zingen. Zingen kan iedereen. Echt waar. Je zal wel denken dat ik ergens een klok heb horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. Toch ben ik overtuigd. Eeuwen geleden zongen mensen al met elkaar, of alleen, om klank te geven aan dat wat er in hen leefde. Het is geen kwestie van kunnen, het is een kwestie van laten ontstaan. En daarbij bewust bezig zijn met hoe het voor je voelt, wat je houding is en hoe je ademhaalt.

Door vrij te zingen, zonder oordelen over hoe het klinkt, ontstaat er een stroom. Een stroom van je hoofd naar je lijf en andersom. Door die delen (weer) met elkaar te verbinden zal je merken dat je je krachtiger en lichter tegelijk voelt.

Hoe lekker voelt het idee om alles er even uit te zingen? Ik nodig je uit om het gewoon eens te doen. Kies zomaar een liedje uit en zing het uit volle borst. Je zal merken dat je hoofd nu echt even geen tijd heeft om overuren te maken!

Een bijdrage van Maud Stevers