Home » Nieuws » Geef je innerlijke stem de ruimte
Geef je innerlijke stem de ruimte

Geef je innerlijke stem de ruimte

Het geheim van de kunst is daarin gelegen, dat men niet zoekt, maar vindt – Picasso

Mensen hebben ten diepste een behoefte om te creëren, om te scheppen. En dat is spannend en uitdagend tegelijk. Durf jij datgene wat je in je hebt echt te laten zien, durf jij je verlangen te volgen. Vincent van Gogh schreef in één van zijn brieven: “Veel schilders zijn bang voor het blanke doek. Maar het blanke doek is bang voor de ware hartstochtelijke schilder, die durft en die de biologie van ‘’je durft het niet’’ heeft doorbroken.

Passie is te vertalen in een groot verlangen naar iets, het verschil tussen moeten en willen. Passie past bij ruimte geven, creativiteit, vertrouwen, autonomie, vakbekwaamheid, talent en eigenaarschap. Alles wordt makkelijker en plezieriger wanneer je je verlangen durft te volgen. Je verlangen volgen leidt tot bezieling. Volgens de Dikke van Dale gaat het bij bezieling over innerlijke inspiratie, de weg van binnen naar buiten. Dat is creëren, dat is scheppen. 

Wanneer je bezielt wilt leven luister dan naar je innerlijke stem en geef die ruimte. Eén van de manieren waarop dat kan is door expressie, door je creativiteit vorm te geven. Het is ontspannend om “je hoofd leeg te maken” en met je handen bezig te zijn iets nieuws te creëren. Claude Monet zei het volgende “wanneer je erop uittrekt om te gaan schilderen probeer dan alles wat je ziet te vergeten; een boom, een huis, een veld, of wat dan ook. Denk alleen: hier is een blok blauw, daar een rechthoek roze, daar een streep geel en schilder het precies zoals het er voor jou uitziet, de exacte kleur en vorm.” Dat is de manier waarop ik je leer kijken en dan komt het geschilderde echt vanuit jezelf, op jouw manier en met jouw handschrift. En op deze manier stimuleer je jezelf om vanuit je creatieve hersenhelft waar te nemen. Als je leert om op deze manier te kijken kun je beter tekenen (de basis van het schilderen) en ervaar je ook een andere tijdsbeleving en meer ontspanning.

Marijke Binnekamp

Marijke Binnekamp biedt creatieve cursussen en workshops bij Kunsteducatiecentrum All Art. In september starten weer teken- en schildercursussen bij Kunsteducatiecentrum All Art. Graag tot ziens!

Een bijdrage van Marijke Binnekamp