Home » Nieuws » Waar kunst en communicatie samengaan
Kunst verbinden met communicatie

Kunst verbinden met communicatie

Mijn beslissing om zelfstandig ondernemer in de kunst te worden is niet in een opwelling genomen. Integendeel, het is iets waar ik eigenlijk mijn hele leven al van droomde, maar nooit durfde. Omdat het een onzeker bestaan is, alleen ‘the lucky few’ het maken, het niet realistisch is, er geen droog brood in te verdienen is .. zegt men.

foto van Atelier MarciArtistic.

Toch stapte ik als 18-jarige dapper naar binnen bij (kunst)Academie Minerva, waar ik tot mijn grote trots was toegelaten. Al snel sloeg de twijfel toe. Hoorde ik daar wel? Was ik wel goed genoeg en een ‘echte’ kunstenaar? Ik kwam tot de conclusie dat ik niet ‘vaag’ genoeg was en veel te zakelijk, DUS geen kunstenaarsmateriaal. Daarom heb ik, heel verstandig, voor een andere studie gekozen. En nog een aantal andere want toen kon dat nog. Uiteindelijk vond ik mijn plek binnen de communicatie en heb ik jarenlang voor werkgevers gewerkt.

Een creatief hoofd kan zich alleen niet uitschakelen. Buiten werktijd leerde ik grimeren en bodypainten, later ook airbrushen en vanaf 2005 nam ik met succes deel aan nationale en internationale wedstrijden. Ik schakelde schijnbaar moeiteloos tussen ‘blote voeten op festivalterrein’ in het weekend naar ‘hakken op kantoor’ doordeweeks. Het knaagde wel, maar ik zat ‘op de trein’, zoals velen dat noemen en koos voor financiële veiligheid in plaats van levensgeluk.

foto van Atelier MarciArtistic.Tot de economische crisis insloeg. Weg werkplek waar ik alweer bijna 7 jaar werkte. Na een proces van wikken, wegen, twijfelen en moed verzamelen waagde ik de sprong: ik startte mijn bedrijf Atelier MarciArtistic en toonde mijn airbrushwerk aan de wereld en dat voelde ge-wel-dig. Ook begon ik met geven van privélessen airbrushing. Met een creatieve cursus groei je niet alleen qua technische vaardigheden. Je wordt er blij van, het geeft je een paar uur rust en aandacht voor jezelf temidden van je dagelijkse verplichtingen. Dat te merken aan mijn cursisten geeft me altijd veel voldoening.

Ik wilde meer. Ik droomde over een bedrijf waarin ik mijn ‘kunstkant’ samen kon brengen met mijn ervaring in communicatie en organisatie. Dit kreeg vorm in mijn tweede bedrijf: ‘Kunst aan het Werk’. Daarmee werk ik voor bedrijven die iets zoeken wat nog niet bestaat. Denk aan een kunstwerk voor kantoor, een bijzondere display of een invulling voor een evenement. Binnen mijn netwerk van creatieven en kunstenaars zoek ik de juiste mensen bij elkaar die, volledig op maat en naar wens, de ideeën van de opdrachtgever vorm kunnen geven. Ik ben de regelaar, zodat de kunstenaars zonder afleiding van zakelijke rompslomp kunnen creëren. Doel is altijd een perfect resultaat voor de opdrachtgever en een goede beloning voor de kunstenaars.

foto van Atelier MarciArtistic.Op dit moment breng ik veel tijd door in mijn nieuwe atelierruimte, waar ik ook groepscursussen en korte workshops airbrushing geef. Ontspanning en plezier staat daar voorop. Ondertussen loopt mijn samenwerking met andere ondernemers via Kunst aan het Werk door, tot de volgende uitdagende opdracht langskomt. Die wisselende periodes geven mij zowel afwisseling en uitdaging als balans en rust. Niemand weet wat de toekomst zal brengen, maar ik loop in ieder geval de juiste route nu, naast de gebaande paden.

Marcia IJzerman is kunstenaar bij Atelier MarciArtistic en organisator/verbinder binnen Kunst aan het Werk.

Een bijdrage van Marcia IJzerman