Home » Nieuws » Eten en kerst
Eten en kerst

Eten en kerst

Het is net sinterklaas geweest en dan eten we met zijn allen vooral chocola, pepernoten, taai-taai, gevulde speculaas en ... suikergoed. Straks is het kerst, en dan oud en nieuw en dan eten we met zijn allen chocola, kerststol, oliebollen, appelflappen, nieuwjaarrolletjes, slagroom en ..... vooral veel en uitgebreid.

Voor mij staat eten vooral in het teken van gezellig samenzijn. Ik val dan ook ieder jaar weer voor de verleidingen en ook ik heb van alles in huis. In de winkel denk ik dan, vooruit neem maar mee, gezellig straks ..... En liefde gaat door de maag toch? Samen eten is tenslotte een goede manier om elkaar te ontmoeten. Ik eet nog een maand taai-taai, sinterklaaschocola en banketstaaf.

Ik denk al een tijdje na over hoe het anders kan. Want we weten ondertussen allemaal wel dat gezonde voeding helpt bij een goede gezondheid wat weer helpt bij een bewust en zinvol leven. En laten we wel zijn, het is leuker om na te denken over een lekker, faire en gezond kerstdiner in plaats van tobben over overgewicht, ziektes en voedselallergieën. Het eet ook een stuk relaxter als je weet dat je (h)eerlijk eet en je gasten het nog lekker vinden ook.

Het begint met het loslaten van beelden over hoe het hoort (niet teveel reclame kijken in deze tijd!). Vervolgens helpt het mij om na te denken over wat "luxe" en "gezelligheid" voor mij inhoud. Na een tijdje oefenen heb ik een paar spelregels opgesteld. De spelregels die ik voor mijzelf heb opgesteld zien er als volgt uit:

  • eet zoveel mogelijk vers en met de seizoenen mee. Koken zonder pakjes en zakjes. Het scheelt heel veel suiker, zout en e-nummers. En het kost niet veel extra tijd.
  • eet zoveel mogelijk biologisch en fair. Als je toch (extra) geld uitgeeft, geef het dan uit aan eerlijke producten. Eerlijk voor mens én milieu, hier én ver weg. Het scheelt een boel bestrijdingsmiddelen en gifstoffen las ik de afgelopen maand in de kranten. Voor iedereen die er van overtuigd is dat dit véééél te duur is: een beetje minder vlees en wat meer groente geeft balans in je lijf én je portemonnee.
  • eet op maat. Het oog is groter dan de maag luid het spreekwoord. Dus luister naar de maag als je inkopen doet. Door voor grote groepen te koken leerde ik dat je met meer mensen verhoudingsgewijs minder nodig hebt per persoon. En als je veel bijgerechten op tafel zet kan je de porties gerust verkleinen. Iedereen neemt een klein beetje van alle bijgerechten om tot een goed gevuld bord te komen. Dit helpt tegen de voedselverspilling, en brengt balans tussen uitgebreid lekker eten en de portemonnee.
  • voer een restjes-dag in na de feestdagen. Er blijft hoe dan ook iets over, ongetwijfeld genoeg voor een eenvoudige voedzame maaltijd met het eigen gezin. Hoe dan? Bijvoorbeeld met het maken van een goed gevulde soep.
  • hou het eenvoudig, kook iets waarvan je weet dat jij en je mee-eters het lekker vinden. Kook iets waarvan je weet dat je het kan. Persoonlijk eet ik liever een lekkere, eerlijke stamppot en geniet ik van de gesprekken met elkaar dan dat ik volledig gestresst raak van ingewikkelde recepten waarvoor ik eindeloos van tafel moet en die het dan net niet zijn. En waarom niet een lekker pannenkoekenfeest met alle kinderen?
  • doe het samen (met je kinderen). Eenmaal gekozen voor een eenvoudige maaltijd geeft ruimte om het samen te maken. Het eten wordt lekkerder als het met plezier en liefde is gemaakt.
  • wees mild voor jezelf. Glimlach als je weer een zak taai-taai in je la tegenkomt in februari en eet het lekker op. Te veel in 1 keer, pak 1 regel en doe dat een tijdje. Ook nog een te grote stap? Pak 1 voedingsmiddel of menugang waar jij zelf een (h)eerlijk gevoel bij krijgt en wat bijdraagt aan jou luxe en gezellige feestdis. Bijvoorbeeld het vlees, of de koffie met chocola na afloop.

Ik wens iedereen een mooie maand waar ontmoeten belangrijker is dan gestrest heel veel eten op tafel zetten. Geniet van elkaar, van eerlijk eenvoudig eten, een biologische wijn, chocola met een verhaal en koffie waarvan jij weet dat de koffieteler ook een toekomst heeft. 

Willemijn van Schilfgaarde

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaardeeten, biologisch, fair, feestelijk, handvatten