Home » Nieuws » Mindful parenting
Mindful Parenting

Mindful Parenting

Opvoeden gaat vanzelf!

Er wordt wel eens gezegd dat je voor alles een diploma nodig hebt behalve voor het ouderschap. Dat kunnen we allemaal vanzelf! Met de ervaring van je eigen opvoeding en invloed van je omgeving groei je wel in die rol van ouder. Zou het? Of wordt het zoals Brigitte Kaandorp ons laat zien? 

Als je een druk bestaan hebt kan het stroever gaan in de opvoedingssituaties. Je kunt je gevangen gaan voelen in een tredmolen van taken en to-do lijsten. Misschien merk je dat je eigenlijk niet goed meer kunt genieten. Het is lastig om te accepteren dat het bepaald niet altijd rozengeur en maneschijn is in het gezin. En dan is het vaak moeilijk om rust en ontspanning te vinden in het ouderschap. Je raakt uit balans, raakt vermoeider, ergert je sneller, valt uit tegen je kind, waardoor er nog meer stress ontstaat. Je kunt de druk te sterk ervaren en je schuldig gaan voelen.

Je wilt er van af, weg bij de negatieve gedachten en gevoelens, Weg bij de stress. Dat is een heel menselijke neiging die we allemaal wel kennen.

Sporten, een heerlijk massage of er even tussen uit, kan allemaal ontspannend zijn maar is vaak niet voldoende. Of je zoekt naar opvoedingstips die je via tv programma’s en op het internet kunt vinden maar waarvan het nog maar de vraag is of het in jouw geval positieve uitwerking heeft.

Wat mindful ouderschap brengt!

Met mindfulness train je jezelf om met aandacht naar een situatie te kijken. Je leert gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen te herkennen en te benoemen. Zo leer je afstand te nemen van de situatie in plaats van je mee te laten slepen door de automatische piloot. Bij mindful parenting kijken we heel gericht naar situaties die met opvoeden te maken hebben.

Je stemt af op wat er eigenlijk precies aan de hand is. En wat er nodig is op dit moment. Luisteren naar het lichaam kan helpen om makkelijker te kunnen zijn met moeilijke emoties, in plaats van ze te negeren. We geven dus aandacht aan alle emoties die resoneren in het lichaam. De adem kan helpen ons door die lichamelijke gewaarwordingen te leiden waardoor er meer zachtheid en vriendelijkheid kan ontstaan. Meer dan wanneer we alleen doorgaan op ons denken. Het geeft ons een breder perspectief als we bij onze gevoelens blijven. Je verkent ze om ze daarna weer meer ruimte te geven. Vanuit het nieuwe perspectief kunnen we beter besluiten hoe we bewust reageren.

Door training word je eigen emotie management vergroot. We leren omgaan met onze emoties zoals verdriet, boosheid, schuld, of onmacht. Dan is het gemakkelijker om ook de kinderen te ondersteunen in het omgaan met gevoelens en emoties.

Zo blijf je beter in balans en heb je de tijd om te leven in plaats van te overleven. Opvoeden kun je leren!

 

Logo ZIEN- kunst & CoachingDiny Kiers is mindfulnesstrainer en coach. Ze heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van volwassenen. Bij Diny krijg je het officiële programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Daarnaast organiseert Diny het hele jaar door inspirerende, creatieve cursussen waaronder Art Journaling en Uit je mind cursus. De tekeningen in deze bijdrage zijn door Diny zelf gemaakt.

Een bijdrage van Diny kiersmindful, ouder, kind, opvoeden, aandacht