Home » Nieuws » Kinderyoga
Kinderyoga

Kinderyoga

Kinderen in deze tijd krijgen veel prikkels te verwerken, moeten veel keuzes maken en aan hoge verwachtingen voldoen. Dit veroorzaakt stress. Kinderen staan constant ‘aan,’ maar waar zit de ‘pauzeknop’? Hoe kom je tot rust? Onze samenleving is bovendien erg naar buiten gericht, maar hoe kom je in contact met je binnenwereld? En, hoe kun je het pad van je hart volgen? Kinderyoga leert kinderen naar binnen te keren, zodat zij in contact komen met hun gevoel en met hun hart. Dit zorgt voor verbinding. Kinderen leren te ontspannen en goed voor zichzelf te zorgen. Dit legt de basis voor gezonde ontwikkeling.

Wat is kinderyoga?

Yoga is een manier van bewuste beweging, waarbij de adem een belangrijke rol speelt. Kinderyoga is anders dan yoga voor volwassenen en kenmerkt zich door haar speelse, creatieve en expressieve karakter. In de lessen kinderyoga bij Studio Heerengracht neem ik de kinderen mee in verhaal, waarin de verschillende onderdelen van de yogales een rol krijgen:

·  Yogahoudingen (individueel, duo, groep)
·  (Mindfulness/Heartfulness) meditatie oefeningen
·  Spellen met de zintuigen, de adem en emoties
·  Massage
·  Dans, drama, zang
·  Gesprek en/of filosoferen
·  Visualisatie (eindontspanning)

Hoe ziet zo’n kinderyogales er dan uit?

In de kinderyogales wisselen verschillende onderdelen zich af. Natuurlijk komen de bekende yogahoudingen aan bod, maar we gaan ook op ontdekkingstocht in onszelf en leren ons lichaam en hoofd te ontspannen. De adem speelt een belangrijke rol, want deze vormt in de yoga de brug tussen lichaam en geest en helpt ons om tot rust te komen en meer energie te krijgen. We masseren elkaar in de massagetrein, observeren een schelp met onze zintuigen en we visualiseren dat een vogel ons meeneemt naar een fijne plek, waar we ons veilig voelen en helemaal tot rust komen. Ook spel, zang, dans, drama en filosofie kunnen een rol spelen in de yogales. Bij kinderyoga wordt er gewerkt in thema’s. Ik neem de kinderen bijvoorbeeld mee op avontuur in Zuid-Afrika, waar we dansen op trommelmuziek en brullen als leeuwen, waardoor wij ons krachtig en stevig gegrond voelen. Of we brengen een bezoekje aan het emotiebos, waar de dieren ons oefeningen leren om onszelf tot rust te brengen als we boos zijn of wanneer we zenuwachtig zijn voor een toets of wedstrijd. Op deze manier wordt er ook gewerkt aan sociaal-emotionele doelen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderyoga kinderen helpt in hun ontwikkeling op diverse gebieden:

Lichamelijk: een soepel en krachtig lichaam, verbetering motoriek en evenwicht, versterking van het immuunsysteem, meer rust in lichaam en hoofd, betere gronding.

Sociaal-emotioneel: zelfbewustzijn, zelfverzekerdheid, zelfregulatie, omgaan met emoties, veerkracht, bewust zijn van grenzen, zorgen voor jezelf en anderen. Gevoelens van dankbaarheid, acceptatie, tevredenheid en compassie nemen toe. Gevoelens van angst, neerslachtigheid, depressie en agressie nemen af.

Cognitief: betere focus/concentratie, creativiteit vergroot, executieve functies nemen toe. Dit kan positief effect hebben op de leerprestaties op school.

Kortom kinderyoga helpt kinderen te stralen vanuit hun hart! Kom jij ook kennismaken?

 

Yvanka Buitenhuis geeft kinderyoga, mindfulness en coachingsessies voor hoogsensitieve kinderen. Zij geeft haar lessen bij Studio Heerengracht, Heerengracht 29 in Meppel. Klik op de woorden kleuteryoga en kinderyoga voor meer infomatie.van deze activiteiten op woensdagmiddag. Ook op de agenda staan regelmatig workshops vermeld. 

Je kunt je kind nu opgeven voor een GRATIS PROEFLES via info@yogayvanka.nl.

Foto gemaakt door Jan Brandenburg was tijdens de beurs Bewust en Duurzaam Leven.

Een bijdrage van Yvanka Buitenhuiskinderen, yoga, kinderyoga, bewust, bewegen,