Home » Nieuws » Het brein als helende hulp
Het Brein als helende hulp

Het Brein als helende hulp

De uitdaging is om het leven ook in moeilijke situaties makkelijker te maken. Bijvoorbeeld als je met een ernstige ziekte of een anderszins moeilijke situatie geconfronteerd wordt. Eigenlijk alles waarbij we iets verliezen. Ons brein heeft hier de mogelijkheden voor. Met diverse methodieken kunnen we het brein inschakelen om ons te helpen.

Imaginatieoefeningen

De verbeelding biedt een direct toepasbare weg tot het creatieve, zelf-versterkende en zelf-helende vermogen; een immens rijk bezit. Door de verbeeldingsoefeningen kan het gevoel van eigen regie aanzienlijk worden bevorderd. Met als belangrijkste kracht het zichtbaar maken van de innerlijke beleving. De verbeeldings toolkit, ontwikkeld door de School voor Imaginatie, helpt je op weg. Hierin zitten laagdrempelige verbeeldings-oefeningen, die mensen met kanker (of een andere ziekte) zelf kunnen toepassen, om zo goed mogelijk met de ziekte, de behandeling en de toekomst om te gaan.

Werken met Overtuigingen


"Enige Simonton-stafleden en studenten + Simonton boek"

Simontontherapie is een uniek programma van begeleiden van mensen met lichamelijke klachten, ernstige ziekte beelden en/of chronische ziekten. Dit therapie programma is ontwikkeld door de ontevreden oncoloog O. Carl Simonton die zijn patiënten meer wilde bieden dan bestralingen en chemo’.

"Het werken met Overtuigingen" is een cognitieve aanpak, waarbij de therapeut de cliënt helpt de gedachtepatronen die niet bevorderend zijn voor herstel in een andere, ondersteunende denkwijze om te zetten. We kunnen onze innerlijke vermogens leren versterken zodat ze (weer) instrumenten worden die ons helpen in ons leven.

Dagelijkse oefeningen voor balans

Als laatste, en eigenlijk belangrijkste, de dagelijkse oefeningen om zelf in balans te zijn en te blijven. Bijvoorbeeld qigong meditaties en houdingen. Dit is nu ook een vast onderdeel in de Simonton Intensive Seminars, en is ook een mooie ontspanningsmethode naast ontspannende voet/hand reflexzone behandelingen.

Omgaan met verlies - steen verleggen

Hoe kan ik het mijzelf makkelijk maken?
Het verleggen van één steen kan al veel verschil maken!

Het is prachtig verwoord in het lied “Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde”. Vooral bekend geworden door de vertolking door Paul de Leeuw, maar geschreven door Bram Vermeulen, een voormalig achterbuurman toen ik nog in Amsterdam, Oud-Zuid woonachtig was.

 

Tonny Adriaens-van der Ham is psycho-sociale & psycho-oncologisch therapeut. In haar werk volgt ze in grote lijnen de draaiboeken en programma’s die te vinden zijn in de boeken van Carl O’Simonton: “Op weg naar herstel” en “De kracht die in je schuilt” en het recentelijk in het Duits verschenen boek “Die Simonton Methode” door Cornelia Kaspar. Daarnaast gebruikt ze ontspanning- en ademhalingsoefeningen, visualisaties en imaginatie, en rouw- & verlies therapie. 

Een bijdrage van Tonny Adriaens-van der Hamkanker, brein, verbeelding, simonton, simonton-methode, qigong, innerlijke kracht