Home » Nieuws » Wijs met de zon
Wijs met de zon

Wijs met de zon

De zomer is volop aanwezig. Dicht bij huis hebben we de warmste juni maand achter de rug. Het is tijd voor een lach, ontspanning en samenzijn. En zonnewarmte. In Nederland of naar het zuiden. Tijd om in te pakken.

Zin in zon?
En nu ligt de vraag voor me: wat moet ik mee? Ik zal eerlijk zijn, zon is niet direct mijn ideale vakantiebestemming. Ik vind het heerlijk als de zon schijnt  .. tot een graad of 22. Daarna haak ik af. Vlucht ik naar de schaduw, komt de blouse met lange mouwen tevoorschijn en tooi ik me met zonnebril en pet. Geen zomerse jurken voor mij, rokjesdagen gaan stilletjes voorbij. Er op uit voor tien uur, siësta tot een uur of zeven en dan nog wat actie. Zoiets.

Door alle alarmerender berichten over huidkanker en huidveroudering zou je het haast vergeten, maar zon geeft ons een heleboel positieve dingen. Lekker naar buiten voor de hoognodige vitamine D en endorfine. Tegen botontkalking en om je blij en gelukkig te voelen.

Bruin is sexy, verbrand niet!
Zelf ben ik een echte melkfles. Mijn huid kleurt meestal rood, zelden bruin. Met een beetje geluk ben ik zomers een sproetenkoningin. Nog niet zo heel lang geleden was blank sexy en een teken van welvaart. Bruin was voor het werkvolk. Maar nu is bruin sexy, bruin staat voor gezond en welvarend. En dat vraagt om wat gezond verstand bij zonnen. Hoe bruin wil jij jezelf bakken? Want juist in dat verlangen naar een gebruinde huid zitten de schaduwkanten van het zonnen.

Mijn prioriteit ligt op niet verbranden. “’t Sol je rug maar wezen” is niet aan te raden, maar wel zo gebeurd. Rood doorbakken is niet sexy. De beste manier om niet te verbranden is je huid af te schermen van de zon. Daarom heb ik zomerse lange broeken en een blouse met lange mouwen in mijn koffer. Een pet (met nekflap) en zonnebril gaan ook mee. Beschermt gelijk tegen zonneallergie. Ik heb een voorkeur voor schaduwplekken. Wel lekker buiten, niet vol in de zon.

Wees wijs met zonnebrand
Ook in een zwembad of op het strand zoek ik een schaduwplek voor de handdoeken. Maar schaduw in en op het water is schaars. Blootgewoon vraagt om extra bescherming. In je zwemkleding bij  het water vraagt om uv-bescherming. 

Met het starten van smeren treed vaak iets geks op in ons denksysteem. We denken nu beschermd te zijn en gaan vervolgens uren liggen bakken voor die bruine tint (bij voorkeur op het heetst van de dag). En als die tint er is stoppen we met insmeren. Helaas ligt hier het gevaar van rooddoorbakken, huidveroudering en kanker. Dus hierbij wat tips van de www.huidarts.com:

  • Een zonnebrandmiddel is bedoeld om, gedurende de tijd dat u in de zon bent, de huid te beschermen tegen verbranding. Smeer het middel om de twee uur telkens weer in en vermijd juist de zon wanneer deze te krachtig is.
  • U wordt altijd wel een beetje bruin,  er bestaat geen enkel middel (zelfs spf 50 + niet) die UV stralen 100% kan blokkeren. Gebruik een zonnebrandmiddel als bescherming en niet om een mooiere bruine huid te krijgen. Gebruik ook geen bruinigsoliën op de huid omdat de huid hiermee sneller kan verbranden.
  • Stop niet met het gebruik een zonnebrandmiddel als u al “gebruind” bent. De bruine kleur van de blanke huid biedt nog steeds onvoldoende bescherming tegen UV stralen waardoor uw huid nog steeds DNA schade kan oplopen. Uw huid loopt ondanks een gebruinde huid nog steeds risico op stapelschade en later op het krijgen van huidkankers.

Zonnebrandcrème gaat ook mee. Een hele hoge factor. Gelukkig hoef ik niet meer mee in de “wie is het bruinst”. Uitzoeken van een “bewuste” zonnebrand is een vak apart. Het gaat over chemische of  minerale filters, vermijden van parabenen en wel/niet biologische grondstoffen. Hebben we nog niet eens naar fairtrade gekeken. Duidelijk is wel dat chemische filters, parabenen en nano-deeltjes (voor de smeerbaarheid) het vermijden waard zijn. Net als allerlei kunstmatige kleur en geurstoffen. Maar ook toevoegingen van bepaalde vormen van vitamine A zijn niet helpend. Niet alles wat we op onze huid smeren is goed voor onszelf en/of de wereld. Ik ben er nog niet uit maar probeer het deze keer met Aloe Pura. Annemarie Börlind wordt ook genoemd als fijne en bewuste zonnebrand.

Ik ben er klaar voor. Een zonvakantie met veel zwemwater in de buurt. De koffer gepakt, zomers én huid bedekkend. Nu nog een lekkere schaduwplek met een fantastisch uitzicht.

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaardezon, zonnebrand, smeren, kanker, huidkanker, vitamine D,