Home » Nieuws » Tekenbeet en ziekte van lyme
Tekenbeet en ziekte van Lyme

Tekenbeet en ziekte van Lyme

In de zomer gaan we heerlijk naar buiten het bos in. Of struinen door hoog gras, heide en tussen struiken. Dé plekken waar teken ons weten te vinden. En teken kunnen drager zijn van een bacterie die de ziekte van Lyme overbrengt. Op www.thuisarts.nl vond ik enkele tips om tekenbeten te voorkomen en wat je kan doen bij een tekenbeet. Tips om tekenbeten te voorkomen:

 • draag goed sluitende kleding (met lange mouwen en broekspijpen in de sokken). Laat kleine kinderen een hoedje of pet dragen om het hoofd tegen teken te beschermen.
 • je kunt jezelf extra beschermen door uw huid in te smeren met een insecten-werend middel met DEET. 
 • Je kunt jezelf extra beschermen door kleren te dragen die met een insecten-werend middel behandeld (geïmpregneerd) zijn. Bijvoorbeeld als je veel wandelt, fietst of gaat kamperen.

Controleer je huid zorgvuldig als je buiten bent geweest (in bos, park, hei, duinen of tuin, in hoog gras en tussen struiken en oude bladeren). Zie je een teek? Verwijder die dan direct. Controleer je hele lichaam, vooral de warme vochtige plekken zoals de oksels, liezen, knieholtes en bilspleet. Controleer vooral bij kinderen ook op het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren. 

In de zomermaanden zijn teken het meest actief. Sommige teken zijn besmet met een bacterie die drager zijn van de ziekte van Lyme. Wordt je gebeten dan weet je niet of je besmet wordt. Er is een risico dat je geïnfecteerd raakt met deze Borrelia-bacterie. Als je lichaam niet in staat is om deze infectie af te voeren kan de ziekte van Lyme zich ontwikkelen. Dit uit zich vaak pas na een lange tijd. Waarbij de klachten vaak niet gekoppeld worden aan Lyme.

Het is daarom aan te raden om een foto te maken van de teek en/of op te schrijven wanneer je een teek verwijdert. Ga naar de huisarts bij 1 van de volgende verschijnselen:

 • als na enkele dagen tot weken rond de tekenbeet of op een andere plek van je lichaam een verkleuring of rode vlek ontstaat; neem dan binnen 1 tot 2 dagen contact op.
 • als je enkele dagen tot maanden na een tekenbeet een of meer klachten krijgt zoals: 
  - een gevoel alsof u griep heeft (koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid) 
  - een of meer dikke en pijnlijke gewrichten 
  - uitstralende pijn, tintelingen of minder kracht in uw arm, been of romp
  - u ziet ineens dubbel of krijgt ineens een scheef gezicht.

Sporen van de bacterie kunnen niet altijd teruggevonden worden in het bloed. Met Bioresonantie is de aanwezigheid van de Borrelia-bacterie te meten. En dan is het mogelijk om een homeophatische tegenfrequentie aan te maken. Ook als je al langere tijd rondloopt met terugkerende klachten die wijzen op de ziekte van Lyme. 

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaardeteken, tekenbeten, Lyme, ziekte van Lyme