Home » Nieuws » Wat gaan we doen vandaag
Wat gaan we doen vandaag?

Wat gaan we doen vandaag?

Ik was ongeveer 13 en logeerde bij mijn tante. Tijdens deze weken ondernamen we van alles “in de buurt”. Zo gingen we op een dag ijs maken. Hiervoor moesten we wel eerst zelf frambozen plukken. Een fijne dag, met een feestelijk toetje ergens ver weg in Schotland.

Het is vaak zo eenvoudig, een leuk dagje samen weg. Vanuit Meppel of Steenwijk kan je een heerlijke fietstocht maken door het nationale park Drents-Friese Wold naar Wapse. Eenmaal in Wapse kan je eerlijke biologische bessen plukken bij  de bloemenpluktuin en blauwe bessen kwekerij Zeldenrust. Eenmaal weer thuis gekomen is het natuurlijk eenvoudig om daar dan weer wat lekkers van te maken. Zelfgemaakte jam, een lekkere vruchtensalade, ijs of .. een smoothie.

Als je in Wapse bent aangekomen kan je uitrusten op het terras, in de vlindertuin of op de grote picknickplaats met een kopje koffie, thee, of een ijsje. Rustig een wandeling maken, lekkere streekpoducten uitzoeken of iets meenemen van de ambachtelijk verwerkte bessen. Het kan allemaal.

De liefhebber kan  zelf aan de slag. Je eigen bessen plukken - blauw, rood, zwart of kruisbes - om er thuis iets lekkers van te maken. Een mooi boeket plukken voor jezelf of iemand anders kan ook. Je krijgt een bakje mee, een snoeischaar en je kan zelf uitzoeken wat je wilt meenemen. Je rekent af in de schuur, op gewicht of aantal bloemen wat je meeneemt. Kom je aan het eind van de zomer dan zijn er ook pompoenen.

Om niet te vergeten: alles is ambachtelijk bij Zeldenrust, ook het betalen! Neem dus wat contant geld mee op de fiets.

Om dit dagje uit af te sluiten met een (h)eerlijke veganistische smoothie hier een zomers  smoothie-recept die geheel te maken is met biologische, en fairtrade produkten.

Nodig:

Een faire mango (kan ook uit blik)
Een faire ananas (kan ook uit blik)
Een faire banaan
Zelf geplukte bessen of aardbeien
Kokosmelk (fairtrade én biologisch te krijgen)
(kokos)water
Voor de smaak naar eigen wens toe te voegen: biologische spinaziebladeren, (h)eerlijke gember en citroen.

In de zomer zijn smoothies extra lekker als ze koud zijn. Hiervoor kan je van de mango en/of de bessen ijsblokjes maken. Goed pureren en eventueel aanlengen met wat water. Je kan ook bessen heel invriezen en bevroren toevoegen.

Mijn ervaring is dat je het beste op eigen smaak het fruit en kokosmelk kan mengen in een blender of met een goede staafmixer. Banaan en gember zijn dominant in smaak, wil je de rest ook nog proeven neem niet te veel. Afhankelijk van de dikte kan je het aanlengen met (kokos)water. Lekker experimenteren is ook een leuke zomeractiviteit!

Een bijdrage van Willemijn van SchilfgaardePluktuin, bessen, smoothie, fairtrade, biologisch, eerlijk, duurzaam