Home » Nieuws » Circulair dineren
Circulair dineren in Meppel

Circulair dineren in Meppel

Ineens kreeg ik een uitnodiging voor een circulair diner. Studenten organiseerde een biologisch vegetarische maaltijd voor initiatiefnemers op het gebied van circulaire economie. Succesverhalen werden gedeeld ... alleen waar bleven onze lokale circulaire initiatieven op culinair gebied?

Een kringloopeconomie of circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem zo leert wikipedia ons. En als we nu ergens een succesverhaal hebben over het niet uitputten van eindige grondstoffen en reststoffen opnieuw in het systeem brengen dan is dat wel in de biologische teelten! Ik geef toe, niet direct industrieel zoals wij dat economische hebben gedefinieerd, maar absoluut leermeester voor denken in kringlopen. Met als grote winst: niet opruimen aan de achterkant, maar investeren in milieubehoud aan de voorkant.

Ik ben al een tijdje op zoek naar de leuke initiatieven op culinair gebied. Wil jij het ook eens uitproberen? Hier wat mogelijkheden:

De aanschuiftafel Meppel

Aanschuiftafel Meppel wil een plek zijn waar mensen samen komen, samen eten en bewust omgaan met onze aarde. De maaltijd is een mooie plek om in contact te komen met elkaar en elkaar te inspireren. Met veel liefde, aandacht en creativiteit wordt er een heerlijk 2 gangen menu voor u op tafel zetten, en alles is biologisch en vegetarisch. Voor een vast bedrag eet je met elkaar een heerlijk circulair diner. Interesse? Schuif dan aan op 14 juni of 12 juli. Je kan je hier aanmelden.

Puur Friet

In de Woldstraat van Meppel vind je Puur Friet. Hier kan je lekker snacken met friet van biologische aardappelen en biologische burgers. Ook voor de vegetarische en veganistische snacktrek is er een ruime keuze. Puur Friet laat zien dat kwalitatief goed en biologisch verantwoord eten voor iedereen mogelijk is.

Sukade

Wil jij eens bijzonder eten in een mooie omgeving? Ga dan dineren bij Sukade, Stoombootkade in Meppel. Hier kunt u de smaken van de wereld proeven. Bij Sukade wordt zoveel mogelijk met eerlijke, natuurlijke en lokale producten gekookt. Iedere twee weken is er een ander menu. U vindt het jaargetijde terug in de gerechten. Bij Sukade hebben ze een passie voor groenten en u kunt naast een vlees- of visgerecht ook altijd een bijzonder seizoensgebonden vegetarisch gerecht verwachten. Je kan ook lekker lunchen,borrelen of genieten van koffie met taart.

Permacultuurtuin in Meppel

In het Noorderpark is gestart met een permacultuurtuin. Er zijn ondertussen ideeën voor een eetbaar Noorderpark. Een mooi initiatief die laat zien hoe we samen onze gedeelde groene achtertuin duurzaam kunnen inrichten. Wil jij meer weten over dit initiatief? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Wat kan je zelf doen?

Iedereen is baas over zijn eigen inkopen. Dus kan jij zelf beslissen of je naast kwaliteit gaat voor een circulaire wereld van morgen. Van biologische produkten tot een fairphone, jij beslist wat je koopt. Het hoeft niet groots en meeslepend. Alle druppels samen maken uiteindelijk de zee. Ga met jezelf een "challange" aan op terugdringen voedselverspilling in je keuken of terugbrengen van je afval. Kijk voor welke inkopen je zelf graag groen kleurt. Ontdek op www.bewustbiologisch.nl waar je terecht kunt voor biologische aankopen. Verweef het circulaire denken in je werk. Elke stap die je zet is er één. Wie weet kom ik je tegen op het volgende culinaire diner in Meppel.

Een bijdrage van Willemijn van Schilfgaardecirculair, biologisch, diner, lokaal