Home » Nieuws » Walk of wisdom
Walk of wisdom

Walk of wisdom

Van oorsprong was een Pelgrimstocht een reis naar een bedevaartsoort met een bijzondere betekenis binnen een religie. Men liep dan naar een plaats waar een openbaring of een religieus  wonder had plaatsgevonden.

Redenen voor het maken van een bedevaart waren om over God na te denken, om genezing te vragen of zelfs boete te doen voor zonden. Er zijn ook religies waarin mensen geloven dat God van hen vraagt eens in hun leven een bedevaart te maken.

De pelgrimstocht is echter opnieuw populair. Alleen is de reden dat men er eentje maakt veelal anders dan vroeger. Tegenwoordig gaat men op zoek om zichzelf te vinden, om tot rust te komen, om te genezen van een burn-out, of gewoon te genieten van de ervaring en de natuur. De wegen naar Santiago de Compostella schijnen tegenwoordig zelfs zo druk te zijn dat omwonenden klagen en de wandelaars al voor dag en dauw moeten vertrekken om op tijd te arriveren bij de volgende slaapzaal om zodoende zeker te zijn van een bed.

Dat sprak mij totaal niet aan toen ik het plan opvatte om een pelgrimstocht te gaan lopen. Een vriendin wees mij op The walk of wisdom oftewel Het pad van je eigen wijsheid. Ik had er al eerder over gehoord, een tocht van 136 kilometer in de prachtige en zeer afwisselende omgeving van Nijmegen.

We liepen de tocht in 8 dagen en namen de tijd om de natuur goed in ons op te nemen, op tijd pauze te nemen en vooral veel stil te zijn. En dan merk je dat je na verloop van tijd rustiger gaat worden in je hoofd. Gisteren telt niet meer, morgen lijkt ver weg, je loopt en geniet alleen maar van het NU. Wij hadden heel bewust afgesproken niet te praten tijdens het lopen om het risico te vermijden dat je voor je het weet een kilometer hebt lopen 'kakelen' zonder te hebben opgemerkt waarlangs je voeten gingen. En dat maakt zo'n tocht heel bijzonder. Het ging niet over het doel of de eindstreep, het ging om het proces.

En wij vonden ook uit dat het een pad was van je 'eigenwijs-heid'. Ook al was er een route, waren er allerlei opdrachten, wij deden wat voor ons goed voelde, gewoon 8 dagen lang je 'eigen pad volgen', dat bracht ons alles wat we nodig hadden.

Hoe zo'n tocht voor jou zal zijn kan ik niet zeggen, hoe lang je erover zal doen weet ik ook niet. Misschien loop jij het pad in een groep of onder begeleiding van een coach. En je mag het pad ook in gedeeltes lopen... Het is tenslotte het pad van jouw eigen wijsheid, your Walk of wisdom. Maar wat ik zeker weet; het is een ervaring die je leven even helemaal reset.

Janet van der Molen.
 

De Walk of Wisdom verbindt klassieke levensvragen met moderne thema’s: de zoektocht naar authenticiteit en de uitdaging om met miljarden mensen te leven op één planeet. Keuzes die ieder van ons afzonderlijk maakt, beïnvloeden het geheel en het geheel beïnvloedt ieder van ons afzonderlijk.

Er zijn verschillende ondernemers in de regio Meppel en Steenwijk die stiltewandelingen, stiltedagen en (yoga)retraites aanbieden. In deze zomermaanden:
ER Ideeën natuurlijk stil: stiltewandelingen
Meerdanmindfull: mindfulness (stilte)dagen
Karah: Klankschalen en gongmeditatie
Israna: Zomervijfdaagse: zeven stralen – de nieuwe tijd
Yin Yoga Sound Klank &yoga: Vroege Yoga Retraite 
wantdatklopt.nl:Summercourse Hartcoherentie

Een bijdrage van Janet van der MolenPelgrim, rust, lopen, stiltewandeling, mindfulness, bezinning