Home » Nieuws » Samen sterk
Samen sterk

Samen sterk

“86% van (ex)patiënten ervaart klachten tijdens de behandeling en zelfs jaren later. Soms gaan ze nooit meer weg. Angst, onzekerheid, somberheid, vermoeidheid en impact op de relatie komen het meest voor (KWF)”. Dit geldt voor kanker én voor alle andere chronische of ongeneeslijke ziekten.

Leren leven met ziek zijn hoef je echter niet alleen te doen. Zowel tijdens als na de reguliere behandelingen zijn er mogelijkheden om het ziek zijn draaglijker te maken en de reguliere behandeling effectiever. Het gaat dan om ontgiften, ontspannen, werken aan je energiebalans en je gedachten de baas worden. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden die de reguliere behandeling ondersteunen.

Ontgiften en ontspannen

Reflexologie, holistic pulsing, craniosacraal therapie, en klankschaaltherapie richten zich allemaal op ontgifting via ontspanning, verbeteren van de doorbloeding en het afvoeren van afvalstoffen in je lijf.

Holistic Pulsing massage is een behandelwijze, waarbij het lichaam op een speelse, natuurlijke manier in beweging wordt gebracht. Door de ritmische bewegingen komt het lichaam al snel tot rust.

Bij klanktherapie wordt gewerkt met stemvorken die op energiebanen op je lichaam worden gezet (op acupunctuurpunten), zodat een behandeling diep doorwerkt en de afvalstoffen op een snellere manier afgevoerd kunnen worden.

Craniosacraaltherapie werkt met handen. Op fysiek niveau wordt voelbaar voor de therapeut, waar het weefsel niet naar behoren ‘ademt’ of doorstroomt en waar blokkades zitten. Door er vervolgens bij te blijven met de handen en de aandacht, lossen zich verklevingen en ‘verdichtingen’ op, of worden veel minder. Opgeslagen overbodige (gif)stoffen komen los.

Reflexzonetherapie gaat uit van het principe dat o.a. op onze voeten, handen en oren reflexzones liggen die corresponderen met organen, klieren, spieren, gewrichten en andere delen van ons lichaam. Blokkades in het lichaam worden door drukpunttechnieken opgeheven of verlicht.

Energiebalans en stress

Alles draait om energie. En als je ziek bent heb je dat vaak niet zoveel. Hoe goed is het dan, als je kan ervaren wat jou energie geeft? Chi-walking, biodanza, hartcoherentie en yoga gaan over levensenergie en balans.

Chi-walking leert je te wandelen op een manier die bijdraagt aan je fysieke en mentale gezondheid. Je loopt gemakkelijker, soepeler en je geniet van elke stap die je zet.

Biodanza kan ervoor zorgen dat je (weer) zin hebt in het leven, dat je (weer) kunt genieten, dat je blij wordt van binnen en buiten, dat je (weer) kunt lachen, dat je (weer) weet van je wilt doen, dat je bewust wordt, dat je bewuster gaat leven, dat je (weer) bij je gevoel kunt komen.

Hartcoherentie, eigenlijk energiemanagement, is een methode die je helpt om je mentale en emotionele veerkracht te vergroten. Bijzonder is dat je traint met je eigen hartritme zichtbaar op de computer via een oor-sensor. Neem een kijkje in je eigen hartritme en ervaar direct hoe je dit zelf kunt beïnvloeden.

In het leven van de moderne mens is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest levendig en flexibel. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam.

Gedachten de baas

De diagnose van een ernstige of chronische ziekte kan golven van shock, verwarring en hulpeloosheid oproepen. Emoties, allerlei gedachten en stemmingswisselingen kunnen zich aandienen. Echter: er zit ruimte tussen de werkelijkheid en datgene wat we ervan maken. Mindfulness, coaching, verbeelding en meditatie - of een combinatie van deze -  bieden kansen om “uit de war” te komen en iets te ervaren van de vitaliteit en volheid van het leven.

Mindfulness helpt om je anders te verhouden tot je gedachten en emoties en meer rust te vinden in het nu. Je richt je de aandacht bewust op wat er nu is, op dit moment. Wat zijn je gedachten en welke emoties zijn er? Wat voel je in je lichaam? Je oefent om daarbij te blijven; zonder oordeel kijken en mild zijn voor jezelf. 

NLP-coaching. NLP staat voor Neuro Linguïstisch programmeren. Dit betekent dat door middel van taal en communicatie de onderbewuste processen van het brein kunnen worden beïnvloed. Het helpt je om beter grip te krijgen op de onderbewuste processen van jouw brein. Je krijgt handvatten om je goed te voelen en om angsten en onzekerheden kwijt te raken.

Verbeeldingskracht. “Verbeelden, imagineren, is de kernfunctie van de psyche. Elke actie, elke nieuwe ontwikkeling wordt aangestuurd door de voorstelling, de innerlijke beelden die u ervan heeft” (J. Taal). Door contact te maken met deze innerlijke beelden kun je onderzoeken ‘wat er aan de hand en nodig is’ om je beter te voelen. Hierbij worden technieken, zoals het maken van tekeningen, foto’s en andere expressieve uitingsvormen gebruikt om zichtbaar te maken wat er innerlijk bij je leeft.

Binnen het netwerk Bewust Meppel vind je veel ondernemers die, ieder op hun eigen wijze, een bijdrage leveren aan jouw gezondheid, vitaliteit en levenslust. De hier genoemde werkwijzen is een kleine greep uit de mogelijkheden.

Een bijdrage van Willemijn van SchilfgaardeMeppel, complementaire zorg, ontmoeten, reflexologie, holistic pulsing, craniosacraal therapie, klanktherapie, chi-walking, biodanza, hartcoherentie, yoga, mindfulness, coaching, verbeeldingskracht, vitaliteit, levenslust, bewust leven