Home » Nieuws » Mindful koken
Mindful koken!

Mindful koken!

Tijdens de feestdagen koken veel mensen voor de mensen die hun lief zijn. Dit gaat vaak wel gepaard met een beetje (boel?) stress. Hierbij wat tips voor wat meer rust, gelijk een mooie mindfulnessoefening.

In je dagelijkse bezigheden gaan verborgen schatten schuil. Die rijkdom kun je ontdekken door daar aandacht aan te besteden. Beleef je 'keukenlandschap' bewust en blijf je daar tijdens het koken voortdurend bewust van. Zo kun je wonderen ontdekken!

1. Doe de voorbereidingen voor de maaltijd bewust. Anker je aandacht door aan het begin en af en toe tijdens het koken bewust in en uit te ademen of met aandacht te luisteren.

2. Besteed bewust aandacht aan je 'innerlijke barometer'. Voel je je opgejaagd, loop je te piekeren? Enzovoort.

3. Blijf bewust in- en uitademen en doe wat je doet - de groenten snijden of in de pan roeren- bewust.

4. Stel je open voor alle andere gewaarwordingen, geuren en geluiden in de keuken. Zie de kleuren van de verschillende ingrediënten en kijk hoe die veranderen als je ze kookt. Hoor ze sissen als je ze in een hete pan doet. Ruik de kruiden en specerijen en voel hoe prettig je lievelingsmes in je hand lig. Proef af en toe en sta erbij stil hoe de ingrediënten tijdens het koken qua smaak en uiterlijk een verandering ondergaan.

5. Beweeg je bewust, doet wat je doet met vriendelijke aandacht en rust daarbij in de open ruimte van je geest. Wees echt aanwezig, doe ontdekkingen en geniet!
 
Eet smakelijk. Teuntje van Leeuwen

 

Logo MeerdanmindfulTeuntje van Leeuwen geeft mindfulnesstrainingen en workshops. Zij is aangesloten bij VMBN als categori 1 trainer. Dit betekent dat een aantal zorgverzekeringen de training vergoed.

Een bijdrage van Teuntje van Leeuwenkoken, aandacht, stress, mindful