Home » Nieuws » Ingesleten patronen veranderen
Ingesleten patronen veranderen

Ingesleten patronen veranderen

Onlangs kwam er een vraag van een klant voor een coachingssessie met inzet van paarden. Ze liep tegen allerlei dingen aan zo vertelde ze.

Leegte voelen

Ze benoemde zelf dat ze waarschijnlijk last had van het "lege nest-syndroom"

Tijdens de coachingssessie kwamen we al snel tot de conclusie dat er meerdere zaken speelde in haar leven.

De opvoeding die ze zelf had gekregen,

  • Niet zeuren maar doen
  • Nooit de vuile was buiten hangen
  • Altijd klaarstaan voor de ander
  • Je bent moeder dus "zorgen voor" en zelf altijd als laatste!

Deze levenswijze was tot op de dag niet meer dan normaal alleen.....

De kinderen gaan het huis uit en dan kom je er ineens achter dat je tijd krijgt voor jezelf; je begint te malen. Nadenken over, wie ben ik en wat wil ik. Help .... en dan kom je ook nog in een fase van "overgang"! Het gevoel dat zelf je man je ineens niet meer begrijpt, laat staan dat je jezelf nog begrijpt.

Patronen

Waarom doe ik wat ik doe en ben ik wel zo blij met mezelf? Patronen die er in geslepen zijn, waarom! Mag ik ook eens een arm om me heen of een knuffel daar heb ik soms zo'n behoefte aan zo verteld ze. Dat brengt me nog bij een andere vraag. Weten de anderen die je om je heen hebt wel dat je daar behoefte aan hebt?

Het paard was er duidelijk in, die begon te graven, "de boel overhoop halen". Later begon ze te hinniken, dat werd door de coachee gezien als: "als ik niet duidelijk ben in mijn signalen, dan zullen anderen nooit weten wat ik voel en wil!".

Loslaten van oude gedragingen en patronen

We komen tot de conclusie welke oude patronen ze mag "loslaten". Ze hoeft niet alleen maar te leven volgens haar opvoeding, niet alleen maar klaarstaan voor die ander en stoppen met nooit praten over eigen gevoelens.

Tijd voor veranderingen kan alleen door het loslaten van .... De puntjes kan iedereen voor zichzelf invullen. Wie meer inzicht wil kan ook het paard laten spreken.

Grietje Kooistra

Grietje Kooistra, Horse Language www.horselanguage.nl, coacht met behulp van paarden. Want paarden zien wat wij verborgen willen houden zonder oordeel.

Een bijdrage van Grietje Kooistrapatronen, loslaten, lege-nest-syndroom, verandering, coaching, paarden