Home » Nieuws » Vastzittende pijn loslaten
Vastzittende pijn loslaten

Vastzittende pijn loslaten

Er zijn veel gezondheidsklachten op te noemen die ontstaan door fysieke spanningen in het lichaam. Hoe kan een mens lichamelijke spanningen loslaten?

Hoe laat je rugklachten los?
Wat doe je als je nek vastzit? 
Hoe kan hoofdpijn worden verminderd? 
Hoe pak je zenuwpijn aan? 
Wat te doen aan instabiliteit?

Simone van Vliet geeft lichaamsgerichte therapie. Zij vertelt hoe Rebalancing kan bijdragen aan het kunnen loslaten van diverse klachten. Er zijn verschillende massagetechnieken die helpen om het evenwicht te herstellen tussen spanning en ontspanning.  


Waarom is loslaten zo moeilijk?

Als mens hebben we de behoefte om pijn weg te duwen. Hoe vaak is het niet zo dat we balen van de lichamelijke spanning en de pijn die daarbij ontstaat. We hebben geen zin in pijn. We hebben geen tijd voor al die lichamelijke ongemakken. De beschermingsmechanismen die van nature worden aangewakkerd zijn vluchten, vechten of bevriezen. Al deze reacties zorgen ervoor dat de pijn wordt vastgehouden in het lichaam.

Ook ons hoofd werkt mee aan het in stand houden van de spanning. We hebben geen tijd om de signalen van ons lichaam aandacht en vertrouwen te geven. Het hoofd heeft de regie. We hebben haast. De onrust in het hoofd is niet bezig met loslaten en voelt ook niet wat de spanning is en waar het zit. Het lichaam blijft in de beschermingsmechanismen. De onzichtbare strijd maakt ons steeds vermoeider. We kunnen niet meer ervaren wat er aan de hand is. Zonder te voelen en te ervaren wat er is, kunnen we ook niet bij de ruimte komen die nodig is.

Hoe kun je spanning in het lichaam loslaten?

Wie de tijd durft te nemen voor zijn of haar lichaam, kan de aanwezige spanning voelen en ervaren. Er is durf en moed voor nodig om de pijn te ervaren. Wie dit doet zal merken dat het vechtgedrag rustiger wordt. Er komt inzicht en ruimte. In die ruimte kan het loslaten beginnen. Hoe meer je fysiek kunt ervaren, hoe meer je kunt loslaten. 

 • Vermoeidheid en spanning kun je uitgeeuwen.
 • Het lichaam kan spanning ook losschudden. Als mens lijkt dat vreemd, terwijl het voor dieren heel normaal is om na inspanning zich even helemaal los te schudden.
 • Opgebouwde spanning in nek en hersenstam kan gaan ontspannen.
 • Als het hoofd tot rust komt, kan het vertrouwen in het lichaam terugkomen.
 • Er kan weer balans komen tussen de linkerkant en rechterkant van het lichaam. 
 • Je ervaart opnieuw het evenwicht, het midden en gezonde zwaartekracht.
 • Er wordt ook vaak vermoeidheid, pijn, boosheid, verdriet, angst en allerlei emoties losgelaten.

Loslaten gebeurt in veiligheid, in vertrouwen en met respect voor de grens. Daarbij wordt er nooit geforceerd. Wat losgelaten mag worden moet de ruimte krijgen om zachtjes weg te vloeien.

Datgene dat wordt ervaren hoeft niet benoemd en uitgeplozen te worden. Bij iedere ervaring voel je zelf aan wat er is, of het klopt, en of het in vrijheid weg mag vloeien.

Het kan lastig zijn om de controle los te laten. Daarom is vertrouwen heel belangrijk. Doe je zelfstandig oefeningen, durf dan te vertrouwen op je lichaam. Begeleiding kan helpen. Vertrouwen in de behandelaar die je opvangt is dan essentieel. 

Welke lichaamsgerichte technieken zijn er om spanning los te laten? 

Het mooie aan Rebalancing is dat er diverse technieken kunnen worden ingezet. De combinatie van technieken verschilt per persoon en per (gezondheids)klacht. 

 • Rebalancing; is altijd gericht om het evenwicht te herstellen.
 • Trauma release oefeningen - ook wel Tension & Trauma Release Exercises (TRE) genaamd;  het losschudden van het trauma/letsel dat in het lichaam vastzit. 
 • Tragering; schudtechniek waarbij chronische spanning veranderd kan worden.
 • MIR methode - Mentale Intuïtieve Reset; Begeleidingsmethode om meer op het lichaam te vertrouwen. 
 • Cranio-Sacraal therapie; verbeteren van de balans in de lichaamswervels en alle weefsels die daarbij verbonden zijn.
 • Deep Fascia; strijkmassages op bindweefselniveau

Er wordt gebruikt wat nodig is om makkelijker om te gaan met spanningen. De vormen kunnen worden gebruikt als coachingsmethode voor zelfinzicht en/of als aanvulling op een andere behandelingsvorm.

De nieuwe ruimte die in het lichaam komt geeft ook nieuwe ruimte aan de persoon.

 • Er komt weer ruimte om meer aan te kunnen.
 • Je krijgt weer vertrouwen in de eigen kracht van je lichaam.
 • Mensen kunnen vaak beter slapen. 
 • Ruimte voor ontspanning geeft ook meer plezier.

Rebalancing brengt je in contact met wie je werkelijk bent.

Loslaten en opnieuw beginnen 

Simone van Vliet weet uit haar eigen ervaring hoe heerlijk het is om weer opnieuw te kunnen beginnen. Zij weet hoe slim het lichaam zich aanpast. Zelf heeft zij ook ervaren hoe instructies uit het hoofd het lichaam kunnen vastzetten. Gelukkig kan het lichaam ook weer loslaten. Zij zegt "Ruimte is zo fijn!" Let eens op de ontspannen en onbevangen houding van een kind. Zo'n kind lacht veel meer, dat gun ik iedereen!

In balans komen en opnieuw beginnen altijd mogelijk. 

Meer informatie:
Deze praktijk is voor kind en volwassene.
en is te vinden bij Bewust Meppel:
Simone van Vliet, Praktijk voor Rebalancing te Diever

Een bijdrage van Karin van de Brakerebalancing, pijnklachten, fysieke spanning, loslaten, trauma release, tragering, mir, craniosacraal, deep fascia