Home » Nieuws » Fairtrade gemeente
Kies voor Fairtrade

Kies voor Fairtrade

Bijdragen aan een betere wereld kan heel simpel.

Meppel mag zich weer voor 2 jaar fairtrade gemeente noemen. Van harte gefeliciteerd. Het is inwoners, scholen, instellingen, bedrijven en organisaties gelukt om 10 jaar lang Fairtrade te serveren, verkopen, in te kopen en te promoten. Daar mogen we best trots op zijn.

In Meppel  zijn we bereid om te investeren in eerlijke handel. Ook al hoor je vaak andere geluiden. Het keurmerk zou niets voorstellen en de smaak (van koffie) verschrikkelijk. Het is uiteindelijk alleen maar duur en draagt niets bij. Nou niet direct een uitnodiging om Fairtrade producten te kopen. Behalve dan als het om Tony’s Chocolonely chocolade en Ben & Jerry’s ijs gaat. Lekker en duidelijk in de reclame.

Laten we eerlijk zijn: het is niet altijd duidelijk wat fair, duurzaam, biologisch, natuurlijk, circulair en sociaal nou precies inhoudt. Het is een schrale troost dat Fairtrade nog wel het meest aansprekend is onder de keurmerken. Als je iets koopt met het keurmerk Fairtrade dan weet je dat de boeren een eerlijke prijs hebben gekregen en een extra premie voor het verbeteren van het productieproces (duurzamer), scholing en gezondheidszorg. En of het lekker is? Dat bepaal je zelf door hoe je het gebruikt. Om je op weg te helpen vind je hieronder een recept voor eerlijke bananenchutney en naanbrood. Zo gemaakt en lekker bij Thaise groene curry.

Gelukkig zijn er heel veel Meppelers die vanuit hun hart kiezen voor fairtrade. Om zo bij te dragen aan een eerlijke wereld. Voor een leefbaar loon, onderwijs en toekomst in landen waar wij bijvoorbeeld onze koffie, thee en cacao vandaan halen. Mensen die waarde toekennen aan zaken die niet in de boekhouding tot uitdrukking komt. In het klein door te kiezen voor een paar fairtrade producten bij de wekelijkse boodschappen. Structureel door binnen een organisatie te gaan voor fairtrade. En winkeliers die bewust hun assortiment uitbreiden met fairtrade producten, ook als de verkoop wat lager is of de winstmarge kleiner.

Zij dragen allemaal bij aan 10 jaar fairtrade gemeente. En U kan daar gerust bij. Er is geen limiet aan het aantal deelnemers in de campagne. In de campagne voor Fairtrade Meppel wordt groei positief gewaardeerd.


Willemijn van Schilfgaarde
Voorzitter werkgroep Fairtrade Meppel

Een bijdrage van Willemijn van SchilfgaardeFairtrade, eerlijk, duurzaam, sociaal duurzaam,