Home » Nieuws » Biodanza ervaring in suriname
Biodanza: ervaring in Suriname

Biodanza: ervaring in Suriname

Suriname is het land waar ik geboren ben. Deze zomer ging ik terug naar mijn geboorteland. Wat wilde ik daar doen behalve het binnenland verkennen, mijn familie opzoeken en heerlijk eten? Ik wilde graag nog iets extra’s aan mijn vakantie toevoegen. Mijn inspiratie kwam van een Taiwanese Biodanza collega. Zij is geboren en getogen in Taiwan en woonde al jaren in Duitsland. Als zij naar haar geboorteland ging, verzorgde zij tevens een aantal Biodanza workshops!

Goed voorbeeld doet goed volgen. De voorpret van deze vakantie werd uitgebreid met het onderzoeken van mogelijkheden en leggen van contacten. Toen ik op 15 juli jl. in het vliegtuig stapte naar Suriname, wist ik dat ik twee dagen later een Biodanza workshop kon geven en mogelijk nog een workshop in een centrum voor ouderen. Uiteindelijk heb ik 3 workshops gegeven waarvan 2 in een ouderen centra. Het was nieuw én nieuws in Suriname! Een interview over Biodanza voor een krant, met een groot artikel de volgende dag als resultaat.

Dansen in Suriname

Niemand in Suriname kende Biodanza, niemand had er ooit van gehoord. Ik vond dat raar omdat Suriname in Zuid Amerika ligt en bijna heel Zuid Amerika kent Biodanza. Biodanza is ontstaan in Chili.

In ons land geef ik al 12 jaar Biodanza en heb ervaring  met het lesgeven aan volwassenen, kinderen en ouderen. Ik was dan ook erg benieuwd hoe de mensen in Suriname zouden reageren en bewegen op Biodanza. Zou de beweging hetzelfde zijn? Zouden ze dezelfde vragen hebben als in ons land? Wat de beweging betreft: Surinamers zijn van huis uit al dansers, zij reageren gelijk op muziek. Dat begon gelijk als de muziek aanstond. Ook bij de ouderen ging de beweging vanzelf! Ook al waren zij 95 jaar of ouder, hun lichamen bewogen mee met de muziek.

Bij de ouderen in de ouderencentra was het lachen, genieten, dansen. Het was bloedheet. Bij mij stroomde het zweet en toch was het leuk om hen zo levendig te zien. Ook de zusters (de begeleiders) van de ouderencentra genoten enorm en vonden het erg leuk dat hun senioren burgers (zo worden de ouderen in Suriname genoemd)  zo actief meededen. Na afloop ging de microfoon rond, een aantal ouderen wilden hun grote dank betuigen dat ik gekomen was en dat deden ze met een dankwoord of met een lied.

Bij alle workshops kreeg ik de vraag om terug te komen. Helaas was mijn vakantie te kort om daar gehoor aan te geven. En ik kreeg een uitnodiging van een van de deelnemers om voor haar medewerkers in haar bedrijf Biodanza te geven. Zij had na één les al de indruk dat Biodanza goed zou kunnen zijn voor haar bedrijf! Ik ben blij en verrast met haar inzicht. Al met al stapte ik na twee weken met een goed gevoel het vliegtuig weer in, terug naar ons land. Ik kom zeker weer terug en ga weer in Suriname Biodanza geven!

Zo fijn dat Biodanza ervoor kan zorgen dat mensen actiever, blijer, enthousiast, levendiger worden. Wil jij dit ook ervaren? In Steenwijk starten de wekelijkse Biodanza lessen op de dinsdagen vanaf 27 augustus weer. Ik heb na mijn Biodanza avontuur in Suriname erg veel zin om nog meer mensen naar hun levensvreugde te brengen en zo de kwaliteit van het leven te vergroten. Je bent van harte welkom om in dit nieuwe seizoen mee te dansen in Steenwijk!

Helena Tjong Tjin Joe

Logo BiodanzaHelena Tjong Tjin Joe geeft Biodanza in Steenwijk op dinsdagavond. Biodanza is een diepgaand systeem voor menselijke ontwikkeling en is een combinatie van bewegen, muziek en ervaren. Naast deze lessen verzorgt Helena workshops op aanvraag. Zij heeft ervaring met Biodanza voor alle leeftijden.

Een bijdrage van Helena Tjong Tjin Joebiodanza, dansen, genieten, bewegen, levendig worden, bewust, stromen, levensvreugde