Home » Nieuws » Boek neem de regie over jezelf
Boek: Neem de regie over jezelf

Boek: Neem de regie over jezelf

Bewust Podium organiseert al een paar jaar inspiratieavonden, lezingen en workshops in Meppel. Touched by Hands is één van de initiatiefneemsters van Bewust Podium. Recent was het podium bezet door Paula van der Werff met de workshop Psych-K.

Neem de regie over jezelf

Mijn streven voor mezelf en voor anderen is om het leven lichter, leuker, mooier te gaan vinden. Om te kunnen doen wat ik nu doe heb ik een lange weg afgelegd en lang niet altijd koos ik licht, leuk of mooi. Ik stelde hoge eisen aan mezelf en zo heb ik twee bachelors van de universiteit van Tel Aviv, Israël, in de vakken Psychologie en Onderwijskunde. Kennelijk had ik toen al het idee dat ik workshops zou gaan geven over een meesterlijke methode in de psychologie 😊!

Mijn eerste Master, Sociale Psychologie, haalde ik aan de Harvard Universiteit in Boston, Verenigde Staten. En de tweede Master, Klinische Psychologie aan de Universiteit van Leiden in Nederland. Naast deze wetenschappelijke achtergrond ben ik ook erg nieuwsgierig en heb ik me door de jaren heen behoorlijk verdiept in technieken waarover ik op de universiteit niet of weinig hoorde. Zo heb ik jarenlang gewerkt met Transactionele Analyse, omdat deze methode op een aansprekende manier inzicht geeft in gedragspatronen. Systemisch Werk omdat deze methode het verborgene zichtbaar maakt. En zo zijn nog veel meer psychologische technieken en methoden waar ik een tijdlang intensief mee gewerkt heb.
Waarom vertel ik dit allemaal? Om aan te geven dat toen ik PSYCH-K®, de methode van Rob Williams, tegenkwam en daar enthousiast van werd en bleef, ik niet over één nacht ijs ben gegaan. Het was alsof ik eindelijk vond wat ik gedurende zo’n lange tijd had gezocht. In mijn ogen hebben we (jij en ik, wij allemaal) hier iets te pakken wat werkelijk goed en heilzaam is. Dus zou ik er iedereen blij mee willen maken. En dan ligt het voor de hand om een boek te schrijven, waarmee ik mensen die PSYCH-K® niet kennen, meer laat zien over wat deze methode allemaal voor goeds kan brengen, ook in jouw leven. Dat is de achtergrond van mijn boek Neem de regie over jezelf.

Wat wil je wel?
De kern van de methode PSYCH-K® is dat we niet al te lang stilstaan bij ‘het probleem’; dat we snel doorschakelen naar de vraag: Waar verlang je naar? Of: Wat wil je? Het centrale hoofdstuk 4 in mijn boek gaat hier over. Terwijl sommige mensen heel precies weten wat ze NIET willen, is het wel eens lastig om na te denken over wat ze nu werkelijk WEL willen. Om de lezer daarmee te helpen heb ik voor zeven gebieden in het leven een groot aantal wensen geformuleerd. 
Dat is een soort ladekast geworden met zeven laatjes.
1. Zelfbeeld – hoe tevreden jij bent met wie en hoe je bent en hoe je eruitziet.
2. Relaties – intieme relaties, familie, vrienden, kennissen, collega’s, buren.
3. Spiritualiteit – zingeving, levensdoel, bestemming, het gevoel dat er meer is.
4. Welzijn – gezondheid en energie, zowel fysiek als mentaal.
5. Werk – inkomen, financiën, tijd, inzet, autonomie.
6. Interesses en hobby’s – sport, bewegen, maken, lezen, gamen, “bijblijven”, muziek, vrijwilligerswerk.
7. Vernieuwing – veranderingen aanbrengen in hoe je de dingen ziet en aanpakt. Het lezen van mijn boek of een cursus volgen om dingen anders te bekijken zijn hier voorbeelden van.
Voor al deze deelgebieden vind je een groot aantal doelovertuigingen = overtuigingen die je hoogstwaarschijnlijk wel wilt, in mijn boek.

Hoe het werkt
Ik geef graag een voorbeeld van hoe het in mijn praktijk kan werken, ik heb de details en de namen in dit verhaal uiteraard veranderd. 
Pjotr (41) is drie jaar geleden gescheiden. Tijdens een congres in België vijf maanden terug is hij impelstimpelstapel verliefd geworden op Cleo. Een Vlaamse collega, ook een gescheiden vrouw, ook twee kinderen. “Het was een herkenning,” in zijn eigen woorden: “op zielsniveau, van beide kanten.” Alleen, deze situatie blijkt een behoorlijke wissel op Pjotr te trekken. Hij zit voor zijn gevoel klem in een krachtenveld waarbij hij totaal geen controle meer heeft. De kinderen van zijn vriendin zijn ronduit vijandig tegenover hem en van de weeromstuit willen zijn eigen kinderen helemaal niets weten van Cleo. Moet hij zijn liefde “parkeren” tot alle kinderen het huis uit zijn? Bij de gedachte alleen al breekt zijn hart. Hoe nu verder? In gesprek komen we al snel op de plek waar zijn pijn zit. Pjotr heeft enorme behoefte aan de doelovertuigingen:
    • Ik hoor erbij
    • Ik ben goed genoeg 
    • Ik ben welkom
De vijandige houding van de kinderen van Cleo heeft diepe pijn aangeraakt en die mag nu worden getransformeerd. Vooral “ik ben welkom” heeft een enorm effect: 
“Ik ga Cleo meenemen naar een salsafeest. Ik krijg daar altijd een enorm goed humeur van en ik weet dat zij dat ook leuk vindt. Haar en mijn kinderen mogen mee als ze dat willen, onder voorwaarde dat ze ook gaan dansen. De tijd van mokken is voorbij, we gaan voortaan DANSEN!” Hij straalt bij zijn plan. En dit gaat hem lukken ook. Hij heeft een energie en een levenslust waar iedereen van gaat dansen.
Zo kan het ook, met PSYCH-K®! 

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je mijn boek? Bestel het, dan weet je binnenkort meer.

Deze bijdrage is geschreven door Paula van der Werff

Bewust Podium.

Verzorgt middagen, avonden, lezingen en workshops die altijd in het teken staan van  spiritualiteit, bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Je vindt ze ook in de agenda van Bewust Meppel.

Een bijdrage van Karin van de Brakeregie over je zelf, regie, zelfbeeld, methode, psych-k, gedragspatronen, ziel, overtuigingen, bewust podium, paula van der werff