Home » Nieuws » Familiegeschiedenis als leider naar je toekomst
Familiegeschiedenis leidt naar toekomst

Familiegeschiedenis leidt naar toekomst

Toen ik in aanraking kwam met familie opstellingen en systemisch werk was ik verrast dat er zo veel verhalen in familie geschiedenis liggen.

Familiesysteem en familiepatronen

De familieband wordt vaak in het verleden geplaatst. Het is de plek waar je vandaan komt. Een stukje persoonlijke geschiedenis, een systeem van regels en structuren die je vormden tot wie je nu bent. De geschiedenis is er, en daarmee is het klaar, dacht ik altijd.

Toen de familie verhalen zich gingen ontvouwen, werd mij steeds duidelijker dat het totaal niet gaat om de geschiedenis. Wat het verschil maakt zijn de onzichtbare patronen. De patronen kunnen dan onzichtbaar zijn, ze leven in de generaties door en zijn nog enorm actueel.

Levensverhalen, patronen en overtuigingen

Sinds ik familieopstellingen meemaak, beleef ik de interacties in een familiesysteem als een levensverhaal dat zich steeds verder uitstrekt. Zo kan een thema van één familielid een onbewust leidende rol gaan spelen in meerdere gezinnen. De invloed van een familiethema kan gaan domineren in werk, een rol spelen in gezondheid, de sfeer in huis bepalen, en onderdeel worden van levensstijl. Het patroon verankert zich in bewuste en onbewuste keuzes. Familiesystemen zijn fascinerend.

Vragen en thema’s van anderen zijn vaak zo herkenbaar als onderdeel van je eigen leven. Zelf krijg ik steeds meer inzicht in mijn plek in het familiesysteem en hoe springlevend ik mijn familie meeneem in mijn toekomst.

De patronen blijken vaak onbewuste overtuigingen te zijn die iemand al heel lang bij zich draagt.

Vragen die ik heb zien uitvouwen, zijn:

Ik krijg niets van de grond, mijn schaamte zit in de weg.
– Blijk van overgedragen schaamte van een ander familielid.

Ik heb een conflict in mijn werk, ik kan niet omgaan met mijn collega
– Aan het licht kwam een reflectie van een ander conflict dat de collega probeert te verbergen

Ik maak me zorgen om mijn kind
– Herkenning van aanverwante zorgen uit eigen jeugd, zorgen van eigen ouders en grootouders.

Ik zit in een samenwerking die te mooi is om waar te zijn,
ik ben er onzeker over

– Inzichten bij het onderliggend ongeloof en moeite om te vertrouwen

Ik heb paniekaanvallen
– Openbaring van ongeziene verlangens en nooit uitgesproken wensen.

Ik moet alles alleen doen,
niemand gunt me mijn gelijkwaardige plek

– Onbewuste strijd en afhankelijkheid als ouder-kind of als leraar-leerling komt in het bewustzijn

Ik kan niet omgaan met mijn familie
– Een weergave van de verstoorde plek in de rol, aandacht, loyaliteit, geven en nemen

Ik kan nooit iets afmaken, wat houdt me tegen?
– Verschillende grenzen worden zichtbaar en voelbaar; eigen grenzen oprekken, andermans grenzen overnemen, eigen grenzen bewaken, grenzen overschrijden, grenzen versterken

Ik wil graag stappen zetten in mijn ondernemerschap, maar hoe?
– Inzicht in onderliggende factoren die energie nemen.en energie geven

Ik voel me zwaar en kom er niet van af
– Onbewust dragen van lasten komt in de bewustwording

Ik heb een steeds terugkerende klacht, wat speelt hier?
– Inzicht in stressfactoren

Opstelling vanuit systemisch werk als hulp bij keuzes

Een zuivere opstelling legt zich toe op de essentie en graaft niet in de persoonlijkheid. Er is dus geen oordeel over goed of fout. Het gaat om de visualisatie, er wordt een patroon zichtbaar. Door de bewustwording kan er be-grip ontstaan, die je verder kan leiden.

  • Begrip voor de houding van anderen
  • Grip op je eigen handelen
  • Begrip voor je eigen rol
  • Grip op je patroon en waarom dit zo belangrijk voor je is
  • Begrip waarom je iets dat je vastzet kunt loslaten
  • Grip op het onzichtbare dat zichtbaar geworden is.

Een opstelling kan gaan over een familie maar ook over een organisatie, een bedrijf, de ziel, huisdieren, dynamiek met geld, verslaving, gezondheid of een ander element in je leven.

Wat het laat zien is een cultuurscan van de onderliggende verhoudingen.

Bij ziekte kan familie opstelling of systemisch werk helpend zijn in het helingsproces of in het acceptatieproces. Als je contact wilt maken met de invloed van ziekte op je leven en datgene wat de ziekte wil uiten, kan het zien van de verstorende factor je bevrijding en rust brengen.

Leiding nemen over jouw dilemma

Leiderschap is de winst die je leert uit systemisch opstellen. Leiding nemen betekent hier dat je leert bewust te worden. Het betekent dat je aandacht op je omgeving en de aandacht voor je eigen belangen in balans zijn. Je kunt je leven leiden. Het maakt het niet uit in welke fysieke rol je zit. Met begrip voor voor anderen en grip op jezelf, kun je leiding geven aan de zorg voor anderen en de zorg voor je zelf.

Het effect van doorzien, begrijpen en leiding nemen maakt het systemisch werken zo doeltreffend. Juist bij vragen die ongrijpbaar zijn, helpt het om een opstelmethode in te zetten in plaats van erover te praten. Opstellen is een 3D ervaring die je kunt zien en vastpakken. Puzzelstukjes vallen sneller op hun plaats.

Interactie en inzicht tijdens een opstelling

Zodra iemand vertelt over zijn of haar vraag en de intentie erachter begint het energieveld zich al te openen. Verschillende mensen of aspecten die een rol spelen bij de vraag worden opgesteld met behulp van personen, gekleurde grondplaten of passende voorwerpen. Met kinderen hoor je vaak dat een situatie inzichtelijk wordt door te werken met speelgoedpoppetjes. Omdat het gaat om een 3D ervaring die in de ruimte is gezet, kun je de personen en elementen in het systeem ook verschuiven. Direct zie je weerspiegeld wat het doet.

De begeleider helpt om de interactie tussen de verschillende mensen en aspecten waar te nemen en in te voelen. Als je het meemaakt, is het een opmerkelijk gezicht; mensen die in afwachtende houding elkaar aankijken, enthousiast worden van elkaar of juist met de rug naar elkaar toe staan. Onderwerpen die bij elkaar horen blijken een grote afstand tot elkaar te hebben. Onbelangrijke zaken komen ineens naar voren. Tussen je geschiedenis en je wens voor de toekomst ligt een onbekend element, wat speelt er? Het kijken, schuiven en voelen gaat net zolang door totdat de intentie van de vraag op de juiste plek staat. Met liefde en zonder oordeel wordt er gekeken naar wat zich wil herstellen. In een korte tijd zijn er verbluffende inzichten. Dat maakt deze ervaring heel indrukwekkend.

Een weg in de toekomst

De ervaring zelf kan best intensief zijn. Daarna werkt het effect door van de bewustwording en de verschuiving. De inzichten gaan bezinken en de antwoorden gaan rijpen. De spanning wordt lichter, de blinde vlek wordt transparanter. Er komt een nieuwe energie vrij. Je gaat sterker staan, je voelt je lekkerder, je voelt je ruimer, rustiger. Je komt meer in contact met de intentie achter de vraag.

Aandacht voor wat zich wil herstellen opent een weg in de toekomst. Als je leiding kunt nemen over dat wat aandacht vraagt dan kan het zo maar zijn dat je bezig bent om een familie erfenis in ere te herstellen of een stukje familiegeschiedenis te herschrijven. Dit kan een schakel zijn, waardoor de energie anders gaat stromen. Je kunt doorgaan om jouw doel tot succes te maken binnen jouw gezin, in organisatieverband, volgens je zielsmissie, en met kwaliteit van leven. Dat gun ik iedereen!

Een bijdrage van Karin van de Brakefamilieband, familiesysteem, patronen, onbewuste overtuigingen, systemisch werk, interactie, inzicht, opstelling, toekomst