Home » Nieuws » Orgaanopstellingen
Orgaanopstellingen; klachten en ziekte anders bekeken.

Orgaanopstellingen; klachten en ziekte anders bekeken.

Waarom komen bepaalde klachten steeds terug, waarom kom ik er maar niet vanaf? Soms liggen hier diepere patronen, mechanismen aan ten grondslag. Naast de ziektebeelden die in families veel voorkomen, bijvoorbeeld; hart- en vaatziekten, longproblematiek, kan er soms ook sprake zijn van een meer op het familiesysteem terug te voeren probleem. Zelfs als bepaalde ziektebeelden niet direct te herleiden zijn in de familie van herkomst.

Als opsteller van familiesystemen vind ik het heel fijn om, zoals ik het noem, te werken met ‘aspecten’; in dit geval kun je de ziekte of de klacht opstellen. Maar liever werk ik nog met de onderliggende organen. Waar gaat jouw vitaliteit doorbuigen. Vaak ligt daarbij een voorkeur voor een of meer organen. Bij de één zal dit lever zijn, bij de ander het hart, etc. Niet voor niets hebben we in onze spreektaal vele uitdrukkingen ten aanzien van onze organen;
“Wat heb je op je lever”,
“Ligt als een blok op mijn maag”,
“Je gal spuwen”,
“Het is me het hart te moede”,
“Een brok in je keel”, etc.
Je kunt er vast zelf nog wel wat meer verzinnen.

Een orgaan bestaat natuurlijk niet op zichzelf. Zij hebben een eigen plek binnen het systeem van jouw lichaam. Organen zeggen ons veel over hoe ons lichaam functioneert. Dit doen ze niet alleen op fysiek maar ook op spiritueel en psychisch niveau. Organen hebben hun eigen energie. En met deze energie kun je met een opstelling heel goed werken. Dit is ook de energie van wat het orgaan jouw duidelijk wil maken. Waarom blijft bijvoorbeeld een lever opspelen, waarom blijf ik toch maagzuur houden, je hebt alles al geprobeerd immers?

Een mooi voorbeeld uit mijn praktijk is een jonge vrouw die met allergieën, huidklachten bij mij kwam. Deze vrouw was zeer introvert en gedurende de behandeling kwamen we steeds meer tot de kern van haar klachten zowel op fysiek als op psychisch niveau. Vele processen liepen inmiddels goed. De klachten van de huid waren inmiddels grotendeels verdwenen. Echter als een addertje onder het gras testte steeds de werking van haar alvleesklier, een belangrijk orgaan dat een grote rol speelde bij haar voedselintoleranties en daarmee haar huidklachten. De alvleesklier staat voor het zoet, voor vertering en als tegenhanger van het zuur. Het zoet staat voor liefde en deze dan kunnen geven of kunnen ontvangen. Deze thema's speelden ook in haar leven een rol. We zijn de opstelling gestart met het opstellen van haarzelf en haar alvleesklier. De vraag waarmee we de opstelling begonnen was: “Is dit probleem van mij?” En zo nee “Waar hoort deze dan thuis?”. Het antwoord kwam vrijwel meteen, dat dit probleem niet van haar was. De alvleesklier was in deze een mooie antenne om te polsen waar we moesten zijn. Vervolgens heb ik haar voorouderlijn opgesteld. In dit geval was dat de vrouwenlijn, moeder, oma, overgrootmoeder, betovergrootmoeder, …etc. In haar handen had ik een grote steen gelegd die haar klachten en haar probleem symboliseerde. " Deze steen werd door haar ervaren als heel zwaar". Daarna is zij langs haar vrouwenlijn gelopen. De alvleesklier hield hierbij weer als een antenne een oogje in het zeil. Bij elke vrouw in de lijn toetste de vrouw of ze daar moest zijn. We kwamen uit bij 5 generaties terug. Het was niet zo belangrijk om te weten wat daar had gespeeld het ging erom het probleem terug te brengen daar waar het thuishoort. Ik kan je vertellen dat dat nog de nodige moeite en veel uitgesproken zinnen koste om het daar te laten. Dit onderstreepte nogmaals de hardnekkigheid van haar klachten. Daarna kon deze vrouw haar huidige leven in vrijheid in stappen. Ik heb de bovenstaande problemen met de alvleesklier daarna snel zien verdwijnen.

Op deze wijze worden we ons bewust dat ons lichaam, onze organen, een taal spreken. Als we deze maar kunnen verstaan.

Inge Wierenga, Natuurgeneeskundige praktijk Erica

Een bijdrage van Inge Wierenga- Bruggenkamporganen, orgaanklachten, orgaanopstellingen, ziekte, opstelling, familiesystemen