Home » Nieuws » Organiseer je lichamelijke preventie
Organiseer je lichamelijke preventie!

Organiseer je lichamelijke preventie!

Als samenleving worden we in deze tijd van corona vooral gewezen op praktische zaken, zoals het houden van afstand, het dragen van mondkapjes in openbare ruimten, regelmatig je handen te wassen of te ontsmetten. Waarom ook niet inzetten op lichamelijke preventie, je weerstand? Natuurlijk moet je dan nog steeds de bovenstaande maatregelen naleven, maar als je je eigen weerstand optimaal maakt, hoe goed nieuws is dat voor jou en indirect aan je omgeving?

Vanuit de Chinese geneeswijzen kun je weerstand vertalen naar Wei Qi (externe energie) en Ying Qi (interne energie). Hoe beter het van binnen georganiseerd is, hoe beter je weerstand wordt opgebouwd en je wordt beschermd. Gezonde en gevarieerde voeding ligt hieraan ten grondslag. Maar wat is gezond? In de Chinese geneeswijze gaat het er in eerste instantie niet om wat je eet, maar hoe het wordt opgenomen en verteerd door je lichaam. Je kan bijvoorbeeld heel gezond eten, maar wordt die voeding ook daadwerkelijk omgezet in energie? Voeding is maatwerk, dus gezonde voeding kan er voor iedereen een tikkeltje anders uitzien. De gemene deler is ons klimaat, daar heeft iedereen mee te maken, en dat is van grote invloed op onze spijsvertering.

Het Nederlandse klimaat is het grootste gedeelte van het jaar vochtig en koud. In de uitleg van het Chinese spijsverteringssysteem is dit klimaat zwaar en drukkend voor de maag- en miltenergie om optimaal te functioneren. Om deze twee spijsverteringsorganen goed te laten samenwerken is best ingewikkeld. De maag houdt van koud en vochtig voedsel en heeft een neerwaartse beweging, maar je milt houdt juist van warm en droog en heeft een opwaartse beweging in het lichaam.

De truc is om datgene te eten wat een tegenhanger vormt voor het klimaat. Dus als het warm is, eet je energetisch verkoelende dingen. Als het koud (en vochtig) is dan eet je energetisch warme maaltijden. Maar dit geldt dus ook voor je eigen interne klimaat. Is het daar te koud of te warm?

Laten we eens uitgaan van te koud, passend bij het huidige seizoen. (Alle) Zuivel, rauwkost, citrusvruchten, suikers, snelle koolhydraten zijn stuk voor stuk producten die koud en vochtig zijn (evenals ons klimaat dus). Deze voedingsmiddelen veroorzaken slijm, koude en worden zelfs niet verteerd als ons interne kacheltje niet goed staat afgesteld. En aan dat laatste lijden veel mensen, omdat ze al jaren deze koude en slijmvormende producten eten. Met een te laag afgesteld intern kacheltje kan je zelfs van een glas water aankomen. Het is dus zaak om je maagenergie (maagsappen) en miltenergie (warmte/beweging) te versterken als je je weerstand wilt ondersteunen. Als er intern voldoende warmte, vloeistoffen en beweging is, dan kan voeding omgezet worden in energie en bloed. En nog belangrijker, energie en bloed/vloeistoffen kunnen dan verspreid worden over het hele lichaam en dus bescherming geven. Naast de milt zijn de longen van groot belang in deze verspreiding, evenals de nieren voor het verwarmen.

Chronische slijmvorming in de longen komt voort uit een slecht werkende spijsvertering. Alle voeding die niet goed verteerd wordt (bijvoorbeeld door koude) heeft een blokkerende werking. Door deze blokkade kunnen de longen niet goed dalen en treedt er slijmvorming op. Dit is veelal eenzelfde patroon als bij allergieën, hooikoorts, eczeem, astma en andere longaandoeningen. Anderzijds, als de nier-energie niet sterk is dan kan het de milt niet ondersteunen in het verwarmen en dus verteren van de voeding. Dan ontstaan er ook vaak klachten zoals rugpijn, vocht vasthouden in de benen, veel/vaak plassen, zwakte van de benen, blaasontsteking etc.

Dit verhaal is slechts een klein gedeelte van de Chinese orgaantheorie, maar wel een voorname speler in het opbouwen van weerstand. Hoe kouder en troebeler het interieur is hoe moeilijker het kan beschermen aan de buitenkant. Het interne moet actief kunnen optreden tegen gevaar van buitenaf, zoals tegen het coronavirus. De huid (longen) moet zodanig gevoed (milt) worden dat het beschermt tegen aanvallen van buitenaf.

Wil je je weerstand verhogen? Begin dan eens bij je ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag.

Ontbijten met pap:
havermout/boekweit
vers fruit mee verwarmen (appel, peer wat het seizoen maar is)en dan verwarmen met 1 of 2 van de volgende kruiden: gemberpoeder, kaneel, venkel, cacaopoeder.

Start je dag met een warme maaltijd en laat de zon (warmte) in je lichaam ontwaken en opstijgen. Daarmee zet je het kacheltje, en dus je bescherming aan voor de dag!

In principe is alles wat warm (gekookt/gewokt/gestoomd etc) goed. Dus 3x per dag warm eten is het ultieme om kou/vocht tegen te gaan.

Daarbij is het gebruik maken van de seizoensgroente goed, omdat dit aansluit bij wat je nodig bent. En ook kruiden zijn ideaal om aan je gerechten toe te voegen.

Een leuk (en heerlijk) recept voor nu is bijvoorbeeld pompoensoep:
1 (fles)pompoen
2 zoete aardappelen
250 gram rode linzen
2 uien
2 knoflook
gele curry (fair trade)
bouillon poeder
400 ml kokosmelk
2 eetlepels olijfolie/kokosolie

snipper de uien en knoflook in 1 eetlepel olie en bak ze 2 minuten aan. Doe het vuur uit en snijd de pompoen in stukken, evenals de zoete aardappelen. Doe het vuur weer onder de pan, voeg 1 lepel olie toe en doe de pompoen, zoete aardappelen, linzen en curry erbij. Een paar minuten op hoog vuur omscheppen. Dan bouillon poeder en water erbij, zodat alles net onder water staat. Dit op een laagvuur in 20 minuten laten koken. Soep pureren met een staafmixer en als laatste de kokosmelk toevoegen.

Andere goede soepen zijn: groentesoep, venkelsoep, uiensoep en om de dag mee te starten is lang getrokken kippensoep een aanrader. Heel versterkend voor het interne energiesysteem.

Eigenlijk is heel veel goed, het gaat er meer om wat je niet moet eten (zuivel etc) En ook belangrijk, dat je iets maakt wat je lekker vindt (of gaat vinden).

Kanttekening is wel dat dit algemene aanbevelingen zijn. Dit kan natuurlijk per individu verschillen. Sommige mensen hebben combinatiebeelden van warme en koude patronen ineen.

Wil jij weten of jouw voeding goed is afgestemd op jouw interne systeem?
Kan jouw weerstand of spijsverteringssysteem wel wat ondersteuning gebruiken?
Een individueel advies kan tot verrassende inzichten leiden.

(c) Linda Faber
Zhōng Hé Táng, Centrum voor Chinese Geneeswijzen

Een bijdrage van Linda FaberChinese Geneeswijzen, Qi, lichamelijke preventie, weerstand, spijsverteringssysteem maag, maagenergie, milt, miltenergie, longen, chronische slijmvorming, coronavirus