Huidproblemen oplossen

03 dec 2021, Wilma Bast Natuurgeneeskunde

Roodheid, dehydratatie, jeuk en een branderig gevoel kunnen af en toe voorkomen, maar ook dagelijks. Dit heeft een behoorlijk negatieve invloed op je welbevinden. Jeuk is erger dan pijn zegt men weleens en zeker als eczeem of een allergie uit de hand lopen is de impact enorm. Bepaalde externe factoren zoals stress, een ongezond eetpatroon, cosmetische ingrediënten en luchtvervuiling laten het probleem ontstaan of verergeren de ongemakken. Een gevoelige huid kan genetisch bepaald zijn. Uiteraard is die genetische kant aangeboren en wordt in de familielijn doorgegeven. Door een juiste verzorging en leefstijl kun je veel aan deze huidconditie doen en ernstige problemen als ontsteking of een allergische reactie voorkomen.

 

Bij een gevoelige huid is de huidbarrière zwakker dan gemiddeld, waardoor de huid ontvankelijker is voor irriterende stoffen, microben en allergenen. Dit kan gevoeligheidsreacties veroorzaken zoals roodheid, pijn en een branderig gevoel. Het versterken van je huidbarrière helpt de gevoeligheid en frequentie ervan te verminderen. Stel je huidcellen voor als kleine bakstenen. Het cement is de lipidelaag. Een gezonde barrière lipidelaag houdt de huid gehydrateerd, houdt vocht vast en schadelijke stoffen buiten. Wanneer de huidbarrière verslechterd is, is het cement verzwakt en ervaar je sneller een oncomfortabel gevoel op je huid en tekenen van gevoeligheid. Vandaar dat een goede vettende crème een eerste vereiste is. Een biologische voedende crème, zonder irriterende inhoudsstoffen is aan te bevelen. De natuurwinkel, of een huidtherapeut (bijvoorbeeld van Weleda of dr. Hauschka) kan je daar over adviseren.

Het is belangrijk om irriterende ingrediënten in cosmetica te vermijden. Vermijd producten met lanoline, SD alcohol, minerale olie en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Let ook op geparfumeerd wasmiddel en wasverzachter; die kunnen gevoeligheid verergeren!

Wees verder voorzichtig met de zon, want blootstelling aan Uv-stralen kan de huid irriteren. Overmatig zonnen moet dus vermeden worden. Uiteraard is een beetje zon in de ochtend of late middag juist goed voor de huid. We hebben dat hard nodig in verband met onze vitamine D aanmaak. Maar als je gaat fietsen of op een boot dan wel het strand zit, gebruik dan zeker een zonnebrandcrème. Kies liever voor een fysische zonbescherming (met Titanium Dioxide en Zinc Oxide) dan voor een chemische zonbescherming. Producten met een fysische filter veroorzaken minder snel gevoeligheid doordat ze op de huid blijven liggen als reflecterende spiegeltjes, in plaats van in de huid te trekken.


EEN GOEDE VERZORGING EN DAN….

De uiterlijke verzorging van een gevoelige- of eczeemhuid is bijzonder belangrijk, maar er zijn meer wegen te bewandelen. In een natuurgeneeskundig consult wordt verder gekeken dan enkel die buitenkant. Factoren zoals een ongezond eetpatroon, het gebruik van alcohol, een teveel aan cafeïne etc. kunnen gevoeligheid verergeren. Roken is bijvoorbeeld erg slecht omdat het vitamine A en C aan het lichaam onttrekt. En het verstopt de bloedvaten, waardoor je je huid als het ware van binnenuit verstikt. Zuurstof daarentegen doet je huid enorm goed. Ga dus elke dag minstens een uur naar buiten. Wandel of sport in de open lucht en haal energie en gezondheid uit die gratis zuurstof. We kunnen 30 dagen zonder eten maar nog geen 10 minuten zonder zuurstof. Dat geeft wel aan hoe belangrijk deze voedingsbron is en ongemerkt verwaarlozen we die vaak.

In een consult zullen tevens omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, allergenen, centrale verwarming/airco en temperatuurschommelingen besproken worden en waar mogelijk aangepast.

 

STRESS

De invloed van stress heeft ook invloed op de huid. Eczeem verergerd bij stress, maar ook acne wordt bijvoorbeeld erger bij jongelui die in hun examens zitten. Verschillende natuurgeneeskundig therapeuten kunnen therapieën aanbieden die het stress hormoon cortisol zullen verminderen. Ga dus zeker regelmatig langs voor een ontspannende massage, of doe een adem- of ontspanningssessie. Volg een mindfulness cursus en leer omgaan met je stress. Daar moet je wat tijd in investeren en het zal je uiteindelijk zeker op vele terreinen geluk opleveren.

 

HORMONALE SCHOMMELINGEN

Een andere invloed op gevoelige huidcondities zijn hormonen. Vrouwen hebben door hun maandelijkse cyclus, zwangerschap en de overgang hun hele leven last van deze invloed. Bij mannen is vooral de pubertijd een periode waarin de testosteron voor een acne uitbraak kan zorgen. Mannelijke hormoonspiegels worden verder vooral beïnvloed door stressfactoren.

Elke maand hebben vrouwen in hun cyclus een stijgen en dalen van verschillende hormonen zoals oestrogeen en progesteron Die wisselende hormoonspiegels doen een huid geen goed en niet iedereen behoort tot de groep vrouwen wiens huid gaat stralen tijdens de zwangerschap. Als je toch al genetische aanleg hebt voor constitutioneel eczeem dan kun je extra last ervaren in deze perioden.

Zowel voor als tijdens en na de menopauze gebeurt er van alles met je huid. Het draait eigenlijk allemaal om het hormoon oestrogeen, waarvan de productie gaat afnemen wanneer je in de overgang komt. En dat oestrogeen heeft een direct invloed op je huid.

In de huid zitten van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van deze stoffen in je huid. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. Ook de huidbariere en talgproductie, waar oestrogeen bij helpt, zullen gaan afnemen. Op natuurlijke wijze de positieve condities versterken zorgt ervoor dat je minder last hebt van de overgang én van de huidproblemen. En nee, dan heb ik het hier niet over een eeuwig mooie jonge huid (helaas dat lukt enkel in reclame sprookjes). Maar dat het collageen (de bouwstof van je huid) beter blijft door voldoende vitamine C en Omega 3 in je dagelijkse eetpatroon te nuttigen, is wel mooi mee genomen!

 
 

ALLES BEGINT MET JE SPIJSVERTERING

Recent medisch onderzoek maakt de ongelooflijke complexiteit van onze darmen en hun belang voor onze algehele gezondheid steeds duidelijker. De darmen zijn meer dan een buis waar voedsel door passeert: talrijke onderzoeken tonen verbanden tussen je darmgezondheid en je immuunsysteem, overgewicht, hormoonhuishouding, stemming en ja ook huidklachten.

We eten te veel bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde koolhydraten, suikers en kant en klaar maaltijden die ongezonde vetten en zout bevatten. Gezonde voeding is een eerste vereiste en daarna is tevens de opneembaarheid van bouwstoffen als eiwitten, vitaminen en mineralen een super belangrijk onderdeel. Als je lichaam het namelijk niet opneemt dan kun je nog zo gezond eten maar dan komt het niet aan. En dit alles hangt samen met hoe optimaal je darmmilieu is. Heb je wellicht een genetisch zwakke darmwerking? Of eet je al jaren voeding die niet 100% gezond voor je is en heb je daardoor een darmflora die niet goed functioneert. Het kan ook zijn dat je lever of je pancreas uitgeput zijn en daarom niet meer goed hun functie van zuivering en vertering kunnen verrichten. Spijsverteringsklachten kunnen zich uiten in obstipatie of diarree, pijn, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Allemaal tekenen dat er iets mis gaat.

Huidaandoeningen zoals eczeem of rosacea houden vaak verband met een beschadigde darm: een ongezonde samenstelling van het darmmicrobioom en aangetaste darmwand.Aan de huid is vaak te zien of iemand een opvlamming heeft van bv Collitis Ulcerosa. Je huid zegt meer over je dan je in de eerste instantie beseft.

Luister goed naar je lichaam en neem de stappen die gezet moeten worden om weer optimaal je eten te verteren. Gelukkig is er echt veel aan te doen door verandering in voeding, supplementen of door kruiden in te zetten.

 

 

CONCLUSIE

Een heilzame behandeling van een probleemhuid omvat meer dan een super goede crème. Leefstijl, voeding en de gezondheid van de darmen spelen allemaal mee. Wellicht kun je een aangeboren huidconditie niet altijd laten verdwijnen, verbeteren kan het zeker. Soms zelfs enorm. Natuurgeneeskunde is een werkwoord. Hoe meer de cliënt bereidt is om zich in te zetten hoe succesvoller de therapie. Dit samen met een doses geduld geeft het beste resultaat!


Praktische en simpele tips bij een gevoelige huid

 

1. Douche niet te lang en niet te heet. Hierdoor gaan huideigen vetstoffen verloren en kan je huid uitdrogen.
2. Kies voor verzorgende en kalmerende ingrediënten in producten en vermijd ingrediënten zoals zeep en parfum.
3. Houd je nagels zo kort mogelijk. Zo voorkom je huidinfecties die kunnen ontstaan door het open krabben van de huid.

4. Vermijd extremen als te koud en te warm. Sauna is heel gezond om de stofwisseling aan te zetten, maar houd je bij matigheid.

5. Eet ruim verse groenten en fruit. De vitamine C en anti-oxidanten zijn een weldaad voor een gezonde huid.

6. Slaap voldoende en neem op tijd rust. Stress is een enorme trigger voor een uitbraak van eczeem/acne.

 

 


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress