Inhoudsopgave

Lentekriebels
Het brein als helende hulp
Mindfulness bij kanker
Reflexologie en kanker
Op de agenda

maandag 2 april 2018

Lentekriebels

Nu de paaseieren zijn gevonden is het echt lente geworden. Het wordt wat warmer, de zon laat zich vaker zien en we worden regelmatig nat van een lentebui. Het is de tijd van ontluiken. Bladeren aan de bomen, bollen in bloei, bloesem in knop. Het is ook de tijd van verwachten. We zaaien, we hopen op mooie oogsten. 

Maar niet iedereen doet mee in dit feest van opbloeien. Er zijn genoeg verlieservaringen die ons volledig vastzetten in de nacht. En de ziekte kanker is er één van. Hoe ga je met een levensbedreigende ziekte de lente in? Valt er nog wat te verwachten? In deze nieuwsbrief vinden jullie een aantal bijdragen rond complementaire zorg bij kanker. Complementair, aanvullend op het medische traject bij artsen. Omdat er veel mogelijkheden zijn die ondersteunend en verlichtend werken in het traject van bestralen en chemokuren. Mogelijkheden die niet altijd in de reguliere zorg besproken worden, al wordt steeds duidelijker dat ze wel degelijk positief bijdragen tijdens de behandeling.

Willemijn van Schilfgaarde

Het brein als helende hulp

De uitdaging is om het leven ook in moeilijke situaties makkelijker te maken. Bijvoorbeeld als je met een ernstige ziekte of een anderszins moeilijke situatie geconfronteerd wordt. Eigenlijk alles waarbij we iets verliezen. Ons brein heeft hier de mogelijkheden voor. Met diverse methodieken kunnen we het brein inschakelen om ons te helpen.

Meer lezen over imaginatie, overtuigingen en balans? Kijk  hier .... 

Logo Praktijk psycho-sociale & psycho-oncologische therapieTonny Adriaens-van der Ham is psycho-sociale & psycho-oncologisch therapeut. In haar werk volgt ze in grote lijnen de draaiboeken en programma’s die te vinden zijn in de boeken van Carl O’Simonton: “Op weg naar herstel” en “De kracht die in je schuilt” en het recentelijk in het Duits verschenen boek “Die Simonton Methode” door Cornelia Kaspar. Daarnaast gebruikt ze ontspanning- en ademhalingsoefeningen, visualisaties en imaginatie, en rouw- & verlies therapie. 

Mindfulness bij kanker

Carien Olbers vertelt in haar blog hoe mindfulness kan helpen bij kanker. Zoals zij mooi zegt:  "er zit ruimte tussen de werkelijkheid en datgene wat we ervan maken." En precies in die ruimte kunnen we anders omgaan met emoties, spanning, onzekerheid en pijn. Lees hier hoe het werkt.

Logo Ademtij, mindfulness & begeleidingCarien Olbers is psychosociaal therapeut en geeft mindfulness trainingen, workshops en stiltedagen.

Samen met Ina Kroeze (ook psychosociaal therapeut) ontwikkelde Carien de training mindfulness bij kanker. Deze training is bestemd voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad) en hun naasten. Op  3 april start deze training in Zwolle. Deze training komt ook in Meppel bij voldoende belangstelling. Belangstelling? Kijk hier voor meer informatie.

 

Reflexologie en kanker

In sommige ziekenhuizen in ons land werken reflexzonetherapeuten al als zzp-er op oncologische dagcentra. Dit draagt bij aan het welzijn van kankerpatiënten. Kankerpatiënten uit Meppel en omgeving hebben gelukkig een heel aantal reflexzonetherapeuten waar ze op eigen eigen initiatief naar toe kunnen. De kracht van reflexologie ligt bij: ontgifting, ontspanning, doorbloeding en afvoeren (door o.a. lymfedrainage). Jenny Schipper vertelt over de positieve ondersteuning van reflexzonetherapie. Ben jij benieuwd? Lees hier verder.

Logo Spirare VoetreflexJenny Schipper werkt als zelfstandig reflexzonetherapeut in Meppel. Haar praktijk heet Spirare Voetreflex. Spirare staat voor: stromen, doorgeven en verbinden. Naast reflexzonetherapie heeft zij kennis en ervaring met meridiaanreflexologie, afgeleid van acupunctuur (maar zonder naalden!) en de opleiding lymfedrainage volgens de Dr. Voddermethode.

Op de agenda

Ook deze maand zijn er veel workshops, cursussen en trainingen op de agenda terug te vinden. Daarnaast vind je bij groepslessen een ruim aanbod aan yoga, Tao, Qigong, Taichi, zingen, meditatie, mindfulness en kunst. Je kan altijd kennismaken of een proefles volgen.

Volg ons op www.bewustmeppel.nl of facebook en kijk regelmatig op de agenda voor nieuwe activiteiten in de omgeving van Meppel.