- Inspiratienieuws oktober
- Tijn Touber
- Agenda met inspirerende activiteiten

maandag 09 december 2013

Inspiratienieuws oktober

Herfst, de wind giert ineens rond het huis. Gisteren stond ik nog in het zonnetje blad te harken. Vandaag maar lekker binnen blijven met de kachel aan en rust. Het is vandaag de Dag van de stilte.

Stilte lijkt een absoluut begrip, maar is dat natuurlijk niet. Het kan stil zijn zonder geluid, maar stilte kun je ook ervaren in muziek of in de natuur. Ook in je hoofd kan het stil worden als je je focust op je lichaam of een rustgevende activiteit. Ja zelfs een wandeling in een herftsstorm kan als stilte voelen. Eigenlijk is het haast nergens in ons land nog echt stil. Daarom is het juist de kunst de stilte te ervaren in jezelf. 

Tijn Touber

"In de stilte kom je vanzelf thuis in het oog van de orkaan: de stille ruimte achter je gedachten en conditioneringen. Je maakt contact met je oorspronkelijke blauwdruk, weet weer wie je bent en waar je passies liggen. En je krijgt toegang tot het helende en inspirerende veld dat ons allen met elkaar verbindt." aldus Tijn Touber die jaren in het oosten geleefd heeft en geleerd heeft dat stilte is wat hem echt gelukkig maakt. Terug in het westen schrijft hij hierover columns in o.a. Happinez en heeft al een heel aantal boeken geschreven. Komende dinsdag 29 oktober is hij te gast bij Bewust Podium in Meppel, een samenwerking van Bewust Meppel, Touched by Hands en Go for Yoga. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Agenda met inspirerende activiteiten

Het is natuurlijk de kunst stilte in je leven te integreren als dagelijks terugkerende weldaad, juist in een tijd waarin we allemaal worden opgeslokt door werk, gezin en prive. Bij Bewust Meppel zijn veel activiteiten gericht op het ervaren en vinden van stilte. Deze maand staan er maar weer liefst 30 activiteiten op de agenda. Hoewel deze zeer uiteenlopend zijn van aard hebben ze uiteindelijk allemaal het doel om dicherbij jezelf te komen, bij wie jij in wezen bent. Dat kan op een creatieve, muzikale of andere inspirerende manier. Ook buiten de agenda om zijn er bijzondere activiteiten. Stichting de Graancirkel in Steenwijk organiseert op 6 november Lied van je hart, een avond met zangeres Sigrid Hof en pianist Robijn Tilanus. Geen notenbalken, maar spontane woorden en klanken. Vertel wat jou beroert en Sigrid zingt je toe.

Vind je het moeilijk om dagelijks de stilte te ervaren, dan kun je natuurlijk ook een keer bijtanken door een week of paar dagen in retraite te gaan. Dat hoeft echt niet veel te kosten. Bij Het stiltehuis Shaza Kissa in Wapse houden ze eind november een stilteweek waarin je één of meerdere dagen kunt verblijven en deelnemen aan het dagprogramma van yoga en meditatie.
Omdat de herfst- en winterperiode bij uitstek geschikt zijn om naar binnen te keren en stil te staan bij wie je nu werkelijk bent en werkelijk zou willen zijn kun je je opgeven voor een innerlijke groepsreis bij de Uelenspieghel.
Bij De Hobbitstee kun je in november meedoen met De Verademing, 24 uur bijkomen, naar buiten, de hei op, ademen, lekker en echt bio/vega voedsel, misschien doe je tussendoor nog een inzicht op, heb je een helder moment, een tof idee...of helemaal niks. Zit je gewoon lekker in een stoel naar buiten te staren (hoe lang is dat geleden?) 

Maar je kunt natuurlijk ook thuis de kachel aansteken en er een stoel bijzetten. Mijn overtuiging is in ieder geval dat in de stilte inspiratie en creativiteit tot je kunnen komen als je er voor open staat.

Een warme herfstgroet, Janet van der Molen.