Inhoudsopgave

Wat economie ons kan brengen
Kom jij ook ontbijten op 20 juni?
Voucherregeling om te groeien
Een Donut-economie?
Gedrukte agenda en inspiratienieuws
Ondernemersactiviteiten

vrijdag 15 juni 2018

Wat economie ons kan brengen

Vandaag een ondernemersnieuws met aandacht voor innovatie, afzetmarkt en groei. Brr .. wat is daar nu zo bewust aan? Eigenlijk alles! Tenminste als je de ontwikkelingen volgt die gaan over "grenzen aan groei" en "bewust,duurzaam en circulair ondernemen". Uiteindelijk hebben we er allemaal mee te maken. Want de door mij meest gehoorde vraag is "hoe komen tot een eerlijke boterham verdienen met oog voor de medemens en onze wereld?".

In onze taal is groei gelijk aan zichtbaar worden en potentiële klanten bereiken. Innovatie is ondernemen met oog voor mens en milieu. En afzetmarkt is een geziene ondernemer zijn in onze regio. Economisch gezien brengen we in praktijk dat groei niet alleen meer producten maken is. Dat je op vele manieren kan bijdragen aan een sociaal fundament, lokaal en  wereldwijd, met oog voor het ecologische plafond. De opstap voor de donut-economie.

Willemijn van Schilfgaarde

Kom jij ook ontbijten op 20 juni?

Jaqueline Hendriks verzorgt voor ons een biologisch vegetarisch ontbijt in samenwerking met lokale leveranciers. Wij zijn bij haar uitgenodigd, in Dwingeloo (Eemster 2). Tijdens het ontbijt kunnen we elkaar inspireren rond de bewuste netwerken Meppel en Steenwijk. Dit keer vraag ik een bijdrage van € 5,-. Ontbijt je mee? Meld je dan aan.

Ik heb nog niet veel reacties gekregen. Misschien is het te ver? Het is ongeveer 30 minuten rijden uit Meppel en Steenwijk. Samen rijden is altijd een optie. Laten we samen genieten van onze achtertuin.

Ik hoop dat jullie lekker bewust en duurzaam komen ontbijten, netwerken en samen brainstormen over "hoe gaan we verder ..."

Voucherregeling om te groeien

De provincie Drenthe heeft een programma waarbij zij het midden- en kleinbedrijf wil ondersteunen en stimuleren. Dit is “Ik ben Drents ondernemer”. De ondersteuning bestaat uit bijeenkomsten, webinars, workshops en  …. een voucherregeling. Jullie, tenminste gevestigd in Drenthe, kunnen hiervan gebruik maken als je iemand wil inhuren om je op weg te helpen met groei, innovatie of vergroten afzetmarkt. En voor iedereen die nu denkt niets voor mij: dit zijn de woorden die zakelijk gebruikt worden als het gaat om zichtbaarheid, klantenkring en bewust en duurzaam ondernemen (erg innovatief op dit moment).

Klazien Tempelaar, professional organizing ging jullie voor:

In 2017 heb ik een aanvraag ingediend voor de innovatievoucher van de provincie. Na het stopzetten van het persoonsgebonden budget, zocht ik naar nieuwe bronnen van financiering voor mijn dienst als opruimcoach.

Meer weten? lees hier verder ...

 

Ben jij een ondernemer in Overijssel? Ook daar zijn voucherregelingen voor:
- innovatie voucher
- scholingsvouchers zelfstandige porfessionals
- voucherregeling startende ondernemers
- innovatie agro en food Overijssel
- stimulering innovaties verduurzaming agro&food sector

Een Donut-economie?

Ik lees op dit moment het boek van Kate Raworth over haar voorstel voor een nieuwe economie: de donuteconomie. Hoe je zo'n ongezonde naam voor een mooi idee kan verzinnen, weet ik niet. Maar het is de moeite waard om kennis mee te maken.

De donuteconomie gaat over het voorstel om ons economisch stelsel in te richten dat het zich beweegt tussen een sociaal fundament en een ecologisch plafond. Twee doelstellingen waar het volgens haar in de economie én in de politiek om zou moeten draaien. Namelijk enerzijds een bloeiende, leefbare aarde en anderzijds een humane, op menselijke ontplooiing gerichte samenleving. En hiermee geeft ze een tegengeluid op ons huidig kapitalisme en focus op groei van het bruto binnenlands product.

Waarom ik jullie ermee lastig val? Het is één van de vele tegengeluiden op ons huidig stelsel. En het is bemoedigend om te weten dat jij als bewuste ondernemer in een steeds groter krachtenveld opereert van bewustwording en duurzaamheid. Daarbij geeft het ruimte om je eigen onderneming te plaatsen in een stroming en taal die op dit moment gesproken wordt. Dat vergroot de zichtbaarheid van ons netwerk als geheel.

Hier een link naar een heldere uitleg over de donuteconomie en een kritische noot. Omdat ik geloof dat luisteren naar nieuwe ideeën pas echt waarde krijgen als we ook luisteren naar de kritiek. Het verteld ons over de beren die gaan komen op de weg die we inslaan.

Ted-talk Kate Raworth

Donutpolitiek gaat van au Rob Hagendijk en Paul Kalma

Gedrukte agenda en inspiratienieuws

Gedrukte agenda:

Wil iedereen die zijn agenda activiteiten voor juli en augustus uiterlijk 26 juni invoeren? Dan komen ze ook op de gedrukte agenda van april. Let op: trainingen en cursussen die als groepsles staan vermeld worden niet meegenomen op de gedrukte agenda!

Let op: ik maak half augustus een gedrukte kalender voor augustus/september. Voer je agenda items voor september nu alvast in. Dan begint de zichtbaarheid voor je nieuwe seizoen op tijd.

Thema inspiratienieuws Bewust Meppel én Bewust Steenwijk (1 juli/15 juli):
Het inspiratienieuws van juli en augustus staat in het teken van de pelgrin/pelgrimstochten. Wil jij iets bijdragen over pelgrimstochten, retraiteweken, stilte-wandelingen ea laat ons dit weten. Ook quotes, verhalen, persoonlijke ervaringen zijn welkom. Stuur dit uiterlijk 25 juli naar info@bewustmeppel.nl of info@bewuststeenwijk.nl

Ondernemersactiviteiten

20 juni: netwerkontbijt bewuste ondernemers

1/2 september: samenloop voor hoop

4 september: plaatsing gezamenlijke advertentie

11 september: fotoshoot Steenwijk (Park Ramswoerthe)

18 september: fotoshoot Meppel (Ruinerwold, tuin van Janet vd Molen)

26 september: netwerkontbijt bewuste ondernemers

21 november: netwerkontbijt bewuste ondernemers

8 januari 2019: plaatsing gezamenlijke advertentie

 

Netwerken in de regio:

19 juni: Zingevingsfestival Kom op verhaal, Hoogeveen

04 juli: Open Coffee Meppel, Zpeeddaten bij Samen Vooruit.

26/29 juli: Taribush Kuna festival

Er zijn natuurlijk heel veel festivals en evenementen in juni, juli en augustus. Weet jij leuke bewuste en duurzame festivals, evenementen en fairs geef het aan mij door.