Biodynamische droom op Zonnehorst

28 jul 2021, Vof de Zonnehorst

Giuseppe Secchi nam de biodynamische tuinderij over van Henk en Hillie Bunskoek. Op Biojournaal verscheen een artikel. Mari den Hartog interviewde Giuseppe namens Odin (al jarenlang de grootste afnemer). Zonnehorst gaf ons de toestemming om informatie uit het interview te gebruiken om jou te vertellen over deze natuurlijke vorm van tuinbouw en waarom Giuseppe hiervoor kiest.

Giuseppe, 27 jaar, volgt zijn biodynamische droom

Als kind was ik altijd met planten bezig. Ik kwam vaak bij een akkerbouwer waar ik zaadjes uit liet komen en aan het stekken was. Later kwam ik in Zwolle op de groene mbo De Groene Welle. Ik zag hoe kunstmest en bestrijdingsmiddelen werden ingezet. Met doodshoofden erop en 'schadelijk voor het milieu' en een plaatje van een dood visje. Dat leek mij niet heel gezond voor planten en bodem. Toen gaf Henk Bunskoek van De Zonnehorst een presentatie op school en ik dacht 'Dit is het'. Na twee jaar stage mocht ik vorig jaar de tuinderij van De Zonnehorst overnemen van Henk en Hillie.

Biodynamisch

Ik ervaar heel veel liefde in deze vorm van landbouw, waar aandacht is voor alles en iedereen. Het past bij wie ik ben. Ik kijk naar deze aardbol als een heel klein plekje in het universum. In de reguliere landbouw halen we alle energie uit dit plekje, in plaats van dat we er energie in stoppen. Ik probeer juist al mijn energie in deze plek te stoppen. Voor de volgende generatie.

Natuurlijk evenwicht op De Zonnehorst!

De bodem is de basis. Je moet niet de planten voeden, maar de bodem. ……. Daar ben ik altijd heel veel mee bezig. Met bijvoorbeeld compost houdt je het bodemleven in stand en bouw je een vruchtbare bodem op, waar al dat lekkers zo goed op kan groeien. 

Ik vind de planeten heel interessant. De maan bijvoorbeeld. Wanneer die dicht bij de aarde staat, trekt de zwaartekracht daarvan de sapstroom in planten naar boven. Ik heb heel veel planten gezaaid en op den duur ga je zien dat ze dan sneller groeien door de aantrekkingskracht van de maan. Ik probeer daar bij het zaaien rekening mee te houden.

Ik heb het geluk dat De Zonnehorst al heel ver ontwikkeld is door Henk en Hillie. Hier is al zoveel evenwicht. Met de natuur hier omheen, met bomen, insecten, vogels en de bodem. We moeten het echt samen doen met al die krachten. Liefde, het is gewoon liefde. En dat krijg je ook terug. Ik probeer bijvoorbeeld bepaalde kruiden te laten staan, zoals de paarse dovenetel. Die bloeit bijna het hele jaar door. Daar komen dan weer insecten op af. Ik doe dit niet alleen voor de mens, maar ook voor de dierenwereld.

Er zijn ook bijenvolken hier. Henk is imker en verzorgd ze en besteed ook aandacht aan voldoende dracht op en rond het bedrijf. Odin imker Jos komt hier ook regelmatig. Ik vind dat hartstikke mooi. Je hebt toch insecten nodig voor bevruchting, ook bijen. Ik kom de bijen vaak tegen op het land. Onder bijvoorbeeld de bloeiende esdoorns en vuilbomen, waar ze nectar uit de bloemen halen, lijkt het vaak alsof er een zwerm rondvliegt  We hebben hier ook afgelopen winter een vlechtcursus gehad, waarbij we geleerd hebben van eigen roggestro korven te vlechten  Dat is echt supermooi werk. Daarmee verbind je je ook weer extra met de bijen.

Natuurlijk genieten op De Zonnehorst!

De Zonnehorst is sinds 1980 een biodynamische tuinderij. Odin Geldermalsen is onze grootste afnemer. Daarnaast hebben we een uitgebreide Boerderijwinkel met een ruime keus aan biologische producten. Dit is gelijk webwinkel met thuisbezorging tegen een geringe vergoeding. Over en rond de tuinderij kan iedereen het 1 ½ km lange Zonnehorstpad wandelen om een mooie indruk te krijgen van het totaal. Kom gerust langs om natuurlijk te genieten.

Met dank aan Guiseppe en Mari den Hartog (Odin), 

Lees het hele artikel op https://www.biojournaal.nl/article/9211963/de-droom-van-giuseppe/


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress