Duurzaam doen in duurzame doeweek

10 okt 2023, Repair Café Meppel
Meestal komen de mensen met hun kapotte spullen naar het Repair Café in Meppel. Tijdens de Duurzame Doeweek gingen wij naar twee scholen om wat stuk ging weer te maken.
 
Wij waren vooral benieuwd wat de leerlingen hadden meegenomen om te repareren. Want met elkaar hadden we afgesproken dat we de leerlingen zoveel mogelijk zelf zouden laten doen. Het leren repareren en het ontdekken hoe leuk het is als dat lukt, daarvoor hadden wij ons aangemeld. Het was een verrassende dag met enthousiaste leerlingen die ieder op hun eigen wijze wat opstaken over de techniek.
 
Wat er was meegenomen verschilde enorm. Als je kleding stuk gaat kan je soms een stuk vervangen (nieuwe board aanzetten bijvoorbeeld) of een lap over een gat zetten. Naden dichtmaken, inkorten, uit twee broeken 1 maken kan allemaal. Maar op een zeker moment rest de lappenmand, een tweede leven als poetsdoek of de kledingbak. En, als er een oor afbreekt van een kopje en je gooit dat afgebroken deel weg -- dan kunnen wij het ook niet meer maken. Nou ja, je zou natuurlijk een oor kunnen boetseren, bakken, afwerken en dan er aan vast lijmen. Dat lukt echter niet in 1,5 uur. Voor alle aardwerken voorwerpen waar een stuk van is afgebroken hebben we wel een creatieve les suggestie: gooi het stuk en maak een mozaïek van de stukjes.
 
Er is ook veel geleerd. Een aantal leerlingen weten nu hoe ze hun laptop schoon kunnen maken, een brommertje is weer een stukje verder opgeknapt, herbruikbare delen van niet te repareren apparaten zijn er uit gehaald, werking van koolborstels, magnetische velden en elektrische circuits zijn uitgelegd en uit twee apparaten was er ineens 1 werkende slijptol. Eén leerling kon weer bij zijn baby-foto's.Een klok geeft weer de juiste tijd.
 
Voor de zekerheid hadden wij nog wat meegenomen. Hierdoor hebben een heel aantal leerlingen voor het eerst gesoldeerd. In veel apparaten die wij krijgen moeten we elektrische draadjes weer vast solderen. Denk maar eens aan al die koptelefoons die het ineens niet meer doen. Vaak is er een draadje losgeschoten. Misschien kan leren solderen opgenomen worden bij handvaardigheid.
 
Wij vonden het een leuke uitstap. In de komende maanden richten we ons weer op het maken van alles wat stuk ging op de laatste zaterdag van de maand. Wij zijn open op  28 oktober en 25 november. In december slaan we een maand over, daarna zijn we weer iedere laatste zaterdag van de maand open.
 
Je vindt ons bij de MensA, Witte de Withstraat 2a van 9.00 tot 13.00. Als je spontaan langs komt kom dan voor 10.30 zodat we ook de tijd hebben om er naar te kijken. Je kan je ook aanmelden door een mail te sturen naar repaircafemeppel@gmail.com.
Wil je zelf iets maken maar mis je het juiste gereedschap? Ook dan mag je komen.
 
 


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress