Hoog sensitief en hoogbegaafd?

18 mei 2022, Meer dan IQ

 


Hoog sensitief is een benaming voor hoog gevoeligheid en kan bij iedereen voorkomen. Deze mensen krijgen heel veel uit hun omgeving mee zoals geluiden en stemmingen van anderen. Ze beleven en voelen intens en kunnen hierdoor overweldigd worden. Een prikkelarm plekje is dan bijv. heel fijn om even bij te komen.

Volgens Dabrowsky liggen deze overgevoeligheden op de volgende gebieden: psychomotorisch, zintuiglijk, intellectueel, verbeelding en emotioneel.

Hoogbegaafde kinderen hebben vanaf hun babytijd meer hersenverbindingen met als gevolg dat alles intenser binnenkomt. Ze hebben minder stimulans nodig om een reactie op te roepen, en kunnen hierop veel heftiger en langduriger reacties hebben die we ook wel benoemen als prikkelgevoeligheid.

Zij leren meer van een vriendelijke terechtwijzing dan van straf. Ze leven bedachtzaam, intens en kunnen daardoor eerder moe zijn. Een luidruchtige omgeving is heel naar voor hen. Hoog sensitiviteit heeft veel positieve kenmerken zoals nauwgezetheid, bedachtzaamheid en voorzichtigheid, gerichtheid op andere mensen, samenwerking en verdraagzaamheid. Het helpt als er begrip, respect en waardering is voor hun gevoeligheid.
Bij Meer dan IQ, mijn praktijk voor hoogbegaafdheid kom ik deze kinderen veel tegen. Ze voelen zich niet erkend in hun zijn. Ze willen graag veel weten, vragen door, willen begrijpen, overdenken en komen erop terug. Leer hen via denkstappen top-down te leren, van het geheel naar de delen. Spanningen en stress, onvoldoende uitdaging op school en of thuis kunnen leiden tot blokkades waardoor ze bijvoorbeeld het cognitieve deel van hun brein overbelasten en er minder ruimte overblijft voor het voelen. Vaak zijn ze verbaal sterk. Voorlichting, veiligheid en uitvinden wat bij hen werkt geeft hen de rust om samen met hun ouders en anderen op te groeien naar zelfstandigheid waarbij hoog sensitiviteit als een talent mede hun kracht is, want ze zijn Meer dan (hun) IQ.


Meer dan IQ

Anja de Groot

ECHA Specialist in Gifted Education 
 Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress