Hoogsensitiviteit en het onderwijs

24 mei 2022, Lindeman Coaching

Veel jongeren beschikken over het talent om net even wat meer te voelen. Zij kunnen zich beter in anderen inleven en voelen intuïtief aan in welke situatie zij terecht zijn gekomen. Dit talent komt helaas ook met een downside. Vooral zich staande houden op een gemiddelde school valt nog niet mee.

Als je je bedenkt dat zij scherper zijn ingesteld qua geluid en licht is het begrijpelijk dat een school met circa duizend leerlingen nogal overheersend kan zijn. Een overvloed van lawaai en bewegingen kan vermoeiend zijn voor iedereen, maar met wat extra gevoelskabeltjes een echte uitputtingsslag.

Dankzij hun grote inlevingsvermogen zijn deze jongeren de beste vriend of vriendin die je je maar kan wensen Zij zijn ook vaak degene die als eerste klaar staan om te luisteren en anderen te helpen. Deze hulpbiederij gaat niet voor niets. Andermans verhalen loslaten is een moeilijk trucje dat wat levenservaring vereist. Ook daar weer een forse aanslag op de energievoorraad van de dag.

De groepssfeer van de klas kan enorm belangrijk zijn. Zitten deze jongeren in harmonische fijne klas dan floreren zij tot de toppers van de klas. Maar komen zij terecht in zo’n pestklasje dan hebben zij daar meer last van dan de rest en zullen met tegenzin naar school gaan.

Logisch dat deze kids als ze thuiskomen een echte break moeten nemen. Even tot zichzelf komen en opladen voor de volgende dag. Niet altijd makkelijk als er ook nog een stapel huiswerk voor ze klaar ligt.

Erkenning en herkenning is lastig. Laten we eerlijk zijn, de puberteit is per definitie al een gevoeligere periode waarin je jezelf ontdekt en de mensen om je heen. Wanneer je ontdekt dat je meer ervaart dan de mensen om je heen, kan dat verwarrend zijn. Ben je mondig in het delen van je gevoelens kan je ervaren worden als een aansteller, hou je het voor jezelf, nouja dan zit je er zelf mee. Ook niet ideaal.

Bij mij kan je altijd terecht met je verhaal. Dan kijken we samen welke problemen je ervaart. Minder concentratie, slechte schoolresultaten, onveilig gevoel, overprikkeld voelen, vermoeidheid. Daarna gaan we op zoek naar praktische oplossingen om je weer wat fijner te laten voelen. Maar vooral vind ik het belangrijk dat je gaat begrijpen welk groot talent je hebt!

Sonja Lindeman

www.lindemancoaching.nl
Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress