Seniorenyoga, 55plus

14 okt 2021, Coen van Welij, Yogastudio en massagepraktijk

Als u ouder wordt, krijgt u meer tijd voor uzelf, voor anderen, voor ontspanning en recreatie. Helaas kunnen er ook fysieke klachten ontstaan die gerelateerd zijn aan het ouder worden. In beweging blijven is belangrijk. Veel ouderen wandelen regelmatig of doen aan gymnastiek. Heeft u al eens aan Yoga gedacht?

Yoga voor senioren

Yoga is een vorm van sport die bij elke leeftijd of omstandigheid past. Zo kunnen kinderen, mensen met een lichamelijke beperking, zwangeren en ook ouderen Yoga beoefenen. Niet alleen wordt het lichaam fitter, ook de geest wordt kalmer. Dat heeft als voordeel dat gezondheidsproblemen en emotionele belemmeringen die vaak voorkomen bij het ouder worden, kunnen worden voorkomen. Doordat u een beter inzicht krijgt in zowel uw fysieke als uw geestelijke gesteldheid creëert u een positieve benadering van het leven.

Lesonderdelen

De lessen Yoga voor Senioren zijn opgebouwd uit yoga oefeningen, ademoefeningen en concentratieoefeningen en dragen bij aan een gezond lichaam. 

Yoga oefeningen voor ouderen

Tijdens de Yoga is veel aandacht voor de gewrichten, bewegelijkheid en spierkracht. 

  • Er zijn Yoga oefeningen die u helpen uw bloeddruk te normaliseren, en het zenuwstelsel te balanceren; deze zijn essentieel voor het voorkomen van hartziektes en problemen in het zenuwstelsel. 
  • Er wordt veel aandacht besteed aan de soepelheid van het bekken en de wervelkolom, de basis en het meest centrale deel van ons lichaam, ook wel de energiebox van het lichaam.
  • Ook wordt er veel aandacht gegeven aan de lichaamshouding om de rug en borst soepel te houden en stijfheid tegen te gaan. 
  • Daarnaast helpen de oefeningen bij depressies, angsten, spierklachten en osteoporose. 

De oefeningen worden altijd afgestemd op wat mogelijk is.

Ademoefeningen 

Een goede ademhaling is de basis voor een gezond lichaam. Een volledige ademhaling zorgt voor nieuwe energie, schone luchtwegen, heeft een gezondmakende invloed op de organen en brengt rust en verdieping. De beheersing van de ademhaling geeft levenskracht.

Concentratieoefeningen 

Bij het ouder worden kunnen niet alleen de mogelijkheden van het fysieke lichaam afnemen, ook het concentratievermogen kan verminderen. Aan het einde van de les Integrale Yoga voor Senioren wordt een concentratie oefening gedaan. Dit kan ook een lichte meditatie zijn.

Wie kan er meedoen met de yoga?

Seniorenyoga is geschikt voor iedere persoon op leeftijd. Iedereen kan in principe meedoen met de oefeningen. De yogaoefeningen worden staand, zittend en/of liggend uitgevoerd. Indien het lichaam een oefening niet toelaat, zal de docent de oefening aanpassen door bijvoorbeeld gebruik te maken van ondersteunende kussens of van een stoel. 
Want een belangrijk uitgangspunt van de yoga is dat een ieder de eigen mogelijkheden respecteert. Eén voorwaarde is er wel: u moet zelfstandig kunnen gaan zitten op een stoel en opstaan.

Veilige lichaamsbeweging

Bij het beoefenen van de Yoga leert u zowel uw lichaam als de grenzen ervan te kennen en te respecteren. Yoga is geen lenigheidswedstrijd! Deze sport heeft juist het grootste effect als u de fysieke houdingen en oefeningen op een rustige en beheerste manier uitvoert. De oefeningen zijn niet moeilijk waardoor het verschil tussen spanning en ontspanning duidelijk voelbaar is. Bewegen gebeurt afwisselend door liggen of zitten in aandacht. Door met plezier te bewegen, ook al zijn de bewegingen nog zo klein, gaat het bewegen soepeler en meer als vanzelf. Een uurtje per week op deze manier sportief en rustig bewegen, maakt dat de rest van de week ook een stuk soepeler verloopt. Een soepel lichaam en de energie om nog steeds te genieten van het leven. En yoga verbetert uw houding, bloeddruk en algehele gezondheid.

Waarom yoga voor senioren?

Ouder worden kan gepaard gaan met signalen van het lichaam dat het allemaal niet meer zo soepel gaat. Stijve spieren, sneller moe, kleine pijntjes in rug of gewrichten. Yoga helpt om soepel en evenwichtig te blijven. Flexibel in lichaam maar ook van geest.
De oefeningen worden met zorg gekozen. Met bewuste aandacht voor de beweging, ademhaling en concentratie, gaan we op zoek naar meer conditie, flexibiliteit, evenwicht en innerlijke levenskracht.


Seniorenyoga wordt in de Yogastudio in Steenwijk gegeven. Docente Rikkie zegt over deze lessen: ‘de yoga in deze seniorenlessen is een milde vorm van yoga. We combineren de bewegingen met een bewuste ademhaling.’ De bewegingen hebben direct een gunstig effect op de vitaliteit, gezondheid, kracht, innerlijke rust en het bewustzijn. Een soepel lichaam is een belangrijk aspect voor behoud van een goede gezondheid, plezier en tevredenheid.


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress