Geloof je het zelf?

01 dec 2023, Bewust in de regio Meppel
Ik gaf een gastles over eerlijke kleding tijdens de duurzame doeweek. Eén van de leerlingen stelde mij de volgende vraag: u haalt u informatie ook van internet, hoe weet u dat deze informatie klopt? De vraag kwam op de valreep, een antwoord kon ik niet meer geven - de les was voorbij. De vraag zette mij wel aan het denken. Want hoe goed check ik af of ik niet een verkeerde afslag neem als het gaat om informatie? En, als coördinator van een platform over bewust en duurzaam leven, hoe maak ik onderscheid tussen de wondertherapieën en werkende methoden die bijdragen aan positief gezonde mensen op een gezonde aarde?
 
Allereerst: ik haal mijn informatie niet alleen van internet. Ik heb een gezonde leeslust, kijk documentaires, ga bewust op zoek naar fact-checks en heb de gewoonte om ook naar de bronnen op zoek te gaan. Daarnaast probeer ik te achterhalen wie de claim doet en wie de opdracht voor een onderzoek heeft gegeven. En als laatste, ik doe dit ook voor de "tegenstem". Ik kan het iedereen aanraden. Er gaat een wereld voor je open. In het voorbeeld van eerlijke kleding: bamboekleding claimt duurzaam produceren, althans als je gaat googelen. De duurzaamheid echter wordt vooral gekoppeld aan het feit dat er minder water nodig is bij de teelt van bamboe tegenover bijvoorbeeld katoenteelt. Maar als je gaat onderzoeken wat er nodig is om van een houtvezel (wat bamboe is) een draad te maken kom je uit bij een ingewikkeld chemisch proces wat zeker niet altijd milieuvriendelijk is. En daarna volgt de kleuring, weven tot stof en het maken van de kleding. Tja, dan blijkt ook bamboe kleding niet echt duurzaam te zijn.
 
Soms doen anderen al een groot deel van het werk. Ik keek naar naar een onderzoek van Radar over Regenisis therapie. Een kwikfix voor alle kwalen vanuit het zelfhelend vermogen van ons lichaam en de kracht van positief denken, te mooi om waar te zijn. Ik keek ook naar Lubach op zondag toen hij zijn licht liet schijnen op voedingssupplementen die we massaal slikken om gezond te blijven. En in beide gevallen dacht ik: wat betekent dit voor het vertrouwen in de complementaire zorg en het platform Bewust in de regio Meppel?
 
Het raakt precies dat stuk waar ik als coördinator balanceer tussen zichtbaar maken van alternatieven voor bewust en duurzaam leven en de schade die kan ontstaan voor het hele platform als één aanbieder een claim doet die "te mooi is om waar te zijn". Dus ik nodig de aanbieders altijd uit om aan te geven hoe hun behandelwijze of aanpak werkt, welke opleiding zij gevolgd hebben en of ze zijn aangesloten bij een beroeps- of vakvereniging. Dit vindt je ook op deze website. Bij de aanbieder of bij nieuwsberichten. Daarnaast zijn er gelukkig steeds meer onderzoeken die de werkzaamheid van veel complementaire zorg onderschrijven. Ook de kennis over de werkzaamheid van holistische werken groeit. Net als de kritische kanttekening bij bijvoorbeeld grootschalig en langdurig medicijngebruik. We willen vaak de kwik-fix, het liefst ook met de minste inspanning. Maar als het om onze gezondheid gaat, gaat dat zelden op.
 
Ik zelf stel eigenlijk altijd vragen op het moment dat iemand beweert dat zijn/haar werkwijze het antwoord is op alle kwalen die een mens kan kwellen. En ik stap niet in als ik geen begrijpelijke uitleg krijg over hoe een methode/aanpak werkt, of het nu om mijn gezondheid gaat of een financieel product. Als ik het niet snap begin ik er niet aan. Als het devies luid dat je het gewoon moet ervaren, verwen ik mezelf met een kennismaking, proefles of proefperiode.
 
Ik wens iedereen die deze site bezoekt een nieuwsgierige inslag, een kritische geest en een aanbieder die past bij de persoonlijke vragen rond positieve gezondheid, bewust en duurzaam leven. Wil je wat extra advies? Meld je dan aan voor het complementair spreekuur.
 


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress