Stabiliteit en paardencoaching

wo 11 aug 2021 , Horselanguage

Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld als we het hebben over "stabiliteit”

  • een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden.

    Dit kan een maatschappelijke, psychologische alsook een natuur- of scheikundige betekenis hebben.

  • standvastig; = onveranderlijk

  • vast, stevig:

Is "Stabiliteit” niet iets wat we allemaal het liefst zouden willen in ons leven!

  • Stabiliteit in onze opvoeding en gezinssituatie
  • Stabiliteit in de relatie sfeer
  • Stabiliteit in onze werksituaties.

Maar al te vaak is dit niet het geval en zijn er verstoringen:

  • Voelen we ons ongelukkig,
  • Worden we gepest,
  • Hebben we weinig energie voor het werk of de studie,
  • Twijfelen we aan onze relatie,
  • Is het een toer om het gezin draaiende te houden.

Hoe kun je weer stabiliteit in je leven krijgen

Wel eens gehoord van coachen met inzet van paarden, ofwel PAARDENCOACHING?

Met paardencoaching kun je de verstoring, die ergens is ontstaan, opsporen en herkennen. Samen met paard en coach ga je er een oplossing voor zoeken zodat er weer stabiliteit komt in je leven. Een paard is sensitief en van nature zal het paard elk lid van de kudde helpen om iedere verstoring die er is, "ook in je onderbewuste” naar boven te brengen, om er voor te zorgen dat er zo snel mogelijk weer stabiliteit in de kudde komt. Stabiliteit is belangrijk voor een kudde, dat betekent overleven, iedere schakel in de kudde is daarbij gebaat.

 

Ook in de maatschappij is dit belangrijk, of je het nu hebt over werk, school of gezinssituaties, iedereen presteert beter, onderneemt meer, is gelukkiger … als je stabiel bent. HorseLanguage biedt paardencoaching als traject aan waarin mensen begeleid worden door het paard en de coach om samen tot oplossingen te komen, met als resultaat "stabiliteit in het leven”.

Hoe het paard en de coach inzicht kunnen geven in iemands leven blijkt uit dit verhaal van een coachingssessie. Hier lees je wat ik meemaak met mijn paarden als coach en de invloed die dit heeft op de coachee.

Coaching people: all you need is horse!

Een coachee geeft aan dat ze verschillende vragen heeft voor een coachingssessie, o.a. dat ze vele lichamelijke klachten heeft en dat ze twijfelt wat ze met haar eigen bedrijf wil! Ze kiest er voor om te gaan kijken wat het paard haar aangeeft zodat ze daar aan kan werken.

Er zijn 2 paarden gekozen als ondersteuning in deze coachingssessie. De opdracht is om de paardenbak in te gaan en contact te maken. De vrouw loopt op de paarden af. Het ene paard Blacky loopt bij haar vandaan en laat zich niet aanraken. Als de vrouw naar het andere paard Angel loopt is er wel contact. Als zij een poosje bij Angel blijft staan gaat dit paard gapen.

Deze ervaring opent al heel veel. We bespreken aan de rand van de bak wat het verschil in contact met haar doet. "Blacky wees me af en en dat voelde vervelend, ik ben goed genoeg als ik haar voer en zorg voor een droge stal maar verder...... Angel is veel liever, die vind het leuk om aangehaald te worden.” Als ik haar vertel dat Angel aan het gapen was toen ze bij hem stond, dan begint ze te huilen en vertelt … dat ze het bedrijf zoals het op het moment loopt niet meer ziet zitten, dat ze niet eens genieten kan van de dingen om haar heen, ze is moe!!

Blacky kijkt vanaf de andere kant van de bak naar ons. Ik benoem dat Blacky naar ons kijkt en de vrouw zegt meteen "ze is wel lief hoor maar ze heeft mij niet nodig, zij red zichzelf wel. Angel heeft me wel nodig, die is oud en vaak kreupel, die red het in haar eentje niet, die heeft extra zorg nodig.”

De cliënt begint dan verder te vertellen ... dat ze vroeger een pony had gekregen van haar ouders. Al snel werd deze kreupel en jaren lang kon ze er niet op rijden. "Ik heb het mijn vader altijd kwalijk genomen dat hij dit zo heeft gelaten, nooit de beslissing heeft genomen om hier wat aan te doen. Hij is er ook nooit voor mij geweest. Weg meisjesdroom. Iedere keer als ik nu een zieke pony zie, kan ik niet anders als extra zorg geven. Ik kan geen afstand nemen. Met mijn bedrijf ben ik vorig jaar zelfs ingekrompen om meer tot mezelf te komen, om tijd voor mezelf te krijgen. Lastige klanten heb ik afgestoten, maar ik merk dat ik er niets mee ben opgeschoten. Ik kom nog steeds om in het werk, omdat ik alles heel goed wil doen. Ik kan nooit een dag weg omdat ik vind dat niemand het zo doet als ik het doe.”

Dan stel ik de vraag of ze het niet goed doen, of dat het in haar ogen niet goed gebeurd. Ze twijfelt over haar antwoord. Ik vraag door of er in het verleden iets fout is gegaan toen ze een dagje weg was. Ze geeft aan dat er nooit iets fout is gegaan behalve dat taken iets langer duurden of dat iets bijvoorbeeld minder goed was aangeveegd.

Kijkend naar alle zaken die ze nu heeft aangegeven maak ik een opsomming voor haar wat ze nu allemaal verteld heeft. Ze schiet opnieuw in emoties en huilt. Ineens zegt ze zelf dat ze "te perfectionistisch” is waardoor ze zichzelf veel werk bezorgd en daardoor niet meer kan genieten van haar eigen hobby.

Op dit moment sluit Blacky aan en gaat naast haar staan. Loopt vervolgens een paar passen vooruit en gaat daarna met haar dikke paardenbillen tegen haar aan staan. De vrouw vindt dit leuk. Ik benoem wat Blacky doet en vertel haar dat het paard reageert op haar verhaal, nu bij haar aansluit en een boodschap heeft. Dat het paard met haar achterste tegen haar aan gaat staan wil zeggen dat de coachee haar eigen plek mag innemen. Ze kijkt me aan, ik vraag haar wat er in haar omgaat en wat het voor haar betekent "een eigen plek innemen”. Zij ziet en voelt het paard, en zegt dat ze dingen los zal moeten laten, minder perfectionistisch zal moeten zijn. Vertrouwen moet hebben dat ook anderen, werkzaamheden in het bedrijf over kunnen nemen.

Als ze dit zou kunnen, dan zal ze zelf meer tijd kunnen maken om leuke dingen te gaan doen, dan kan ze weer stabiliteit in haar bedrijf, haar vrije tijd en haar energiehuishouding krijgen.

De vrouw neemt nog even haar moment, dan is het tijd om de paarden even aan te halen en bedankt ze hen voor hun inbreng.

Het mooie aan paardencoaching is dat het paard de situatie spiegelt. Als coach, paard en coachee vorm je samen een groep. Het paard wil helpen en geeft aanwijzingen hoe er beter evenwicht zou kunnen komen. Het paard voelt de verstoring aan en uit dit ook. Dit doet het paard door middel van lichaamstaal. Als coach vertaal ik de paardentaal naar de coachee/klant toe. Zo wordt (paarden)gedrag omgezet naar begrijpelijke mensentaal. Door het omzetten van gevoel naar woorden is paardencoaching een heel mooi instrument voor persoonlijke coaching.

Laat het paard invoelen op jouw vraag

In het hiervoor beschreven voorbeeld is de persoon toevallig al bekend met paarden, toch kon ik als coach nog veel gedragingen van het paard duiden. Zo kan HorseLanguage echt iets aan de persoonlijke stabiliteit bijdragen.

Het is zeker niet nodig om affiniteit te hebben met paarden. Paardencoaching is ook geschikt voor kinderen en ongeoefende mensen. Je hoeft namelijk geen paard te rijden, alles gaat naast het paard. De veiligheid van de coachee/klant staat natuurlijk altijd op nummer 1. Het hele traject verloopt in een kalm een rustig tempo. Rust en vertrouwen, dat is zoals we het graag zien bij de coachingssessies.

 


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress