Betekenisvol bestaan maakt gelukkig

27 aug 2021, Schakeren

Wij zijn een zoektocht begonnen naar geluk. Gelukkig zijn is daarmee het doel geworden van ons bestaan. Als je maar gelukkig bent lijkt de basis van zingeving. We zien het terug in de reclame, in de taal die we gebruiken, in de gesprekken die we voeren. En het is gelukt: we zijn een land met heel veel gelukkige mensen. En toch, we zijn ook een land met heel veel zelfmoorden. Streven naar "iedereen gelukkig” maakt dus niet per definitie iedereen gelukkig.

 

Je kan geluk natuurlijk op veel manieren nastreven. En in onze dagelijkse portie prikkels en wijze raad gaat het vaak om zaken die ons individueel gemak en plezier brengen waar we even blij van worden. In alle eerlijkheid, ook ik wordt ook blij van een mooie vakantie, een beetje extra geld of een beetje luxe en gemak. Maar zoals bij elke emotie, die momenten van geluk en ontspanning gaan weer voorbij. En vaak sneller dan je wilt. Streven naar geluk is hopen dat je een bepaalde emotie eeuwig vast kunt houden. Maar emoties komen en gaan en zijn gekoppeld aan het wel of niet realiseren van dieperliggende verlangens waarvan zingeving een basisbehoefte is waarmee mensen al stoeien vanaf dat ze kunnen praten: waartoe ben ik hier op aarde? Zoeken naar betekenisvol leven brengt meer geluk en zin in leven.

 

Wanneer we voorbij gaan aan een betekenisvol leven, en vooral bezig zijn met de vraag "ben ik gelukkig” ontstaat vroeg of laat  de vraag of het nog uitmaakt dat je doorleeft. Wanneer je jezelf alleen de vraag stelt: "hoe wordt ik gelukkig?”, kom je los te staan van de mensen om je heen. Jouw leven wordt leeg. En precies dat, de relatie met de mensen om je heen, is de kern van betekenisvol leven. Betekenisvol leven wil zeggen dat je van betekenis bent voor jezelf én voor de mensen om je heen. Hoe groter je de cirkel maakt, hoe meer waarde je kan toevoegen. Het maakt uit dat je doorleeft. En gek genoeg, wat je daarvoor moet doen, maakt niet direct gelukkig. Moeilijke gesprekken, staan voor je waarden, zorgen voor anderen terwijl je eigenlijk even wilt ontspannen.  Als je gaat doen wat voor jou belangrijk is laat je meestal los wat voor gemak zorgt.

 

Wil jij geluk ervaren die betekenisvol leven met zich meebrengt? Geluk die ontstaat op het moment dat je ervaart dat je van betekenis bent, belangrijk voor de mensen om je heen? Ga dan op zoek naar jouw bronnen van betekenis. Vaak laten ze zich zien in korte momenten, maar als je ze herkent dan kan je er bewust mee aan de slag. Ook hier geldt: het resultaat is niet het doel, het gaat om de weg die je loopt. Voor mij liggen de parels van betekenisvol leven in duurzaamheid: draagt dat wat ik nu doe ook bij aan de wereld van morgen voor jou én voor mij. Als tiener deed ik boodschappen voor de overbuurvrouw – hoe stom vond ik het in de winkel en hoe zonde van mijn tijd. Maar hierdoor kon deze dame van in de 80 thuis blijven wonen, bracht ik een stukje wereld bij haar binnen en zijn bij mij. Samen een kopje thee drinken na afloop leerde mij dat deze kleine moeite mij waardevol maakte voor de overbuurvrouw. Ik deed er toe, in ieder geval voor 1 iemand. Bleek mijn tijd toch goed besteed.

 

Ik geniet dan ook van alle initiatieven die er nu zijn rond betekenisvol leven en betekenisvol ondernemen. Het persoonlijke verhaal maakt het voor mij nog mooier. Ik word er gelukkig van. Dus laten we deze zomer op zoek gaan naar onze bronnen van betekenis, al liggend in de zon, luisterend naar muziek of lezend in een boek. Daarmee worden we waardevol (en gelukkigwink).


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress