Focus op de antwoorden in je lichaam

18 nov 2021, Ilona van der Kley Coaching en Therapie
Ons lichaam geeft ons veel informatie. Het is koud of warm of er is een prettige temperatuur. Er is honger of dorst, etc. Maar ook emoties uiten zich via ons lichaam, je voelt je hart sneller kloppen of je wordt warmer bij boosheid of angst bijvoorbeeld. Emoties zijn richtingaanwijzers, ze vertellen ons hoe het met ons is en wat er nodig is.

We hebben geleerd om vooral te luisteren naar ons hoofd/brein. Ons denken wordt in onze westerse maatschappij hoog gewaardeerd. Daardoor kan het lastig zijn om stil te staan bij dat wat zich van binnen, in ons lichaam afspeelt. Ook kan het spannend of onwennig zijn. Maar mijn ervaring is dat daar waar je liever in eerste instantie niet bij wilt zijn, je grootste heling en verandering huist.

Dus het is heel waardevol om naar je lichaam te luisteren, want het draagt belangrijke informatie in zich. Door naar je lichaam te luisteren kun je tot hele andere antwoorden komen, dan die je met je hoofd ooit kunt bedenken.

Het is een mooie aanvulling als er bijvoorbeeld iets speelt in je leven of als je ergens verandering wenst. Of als je voor een keuze staat of dat er een thema is dat steeds weer terugkomt in je leven. Maar vooral om meer in contact met jezelf en je wezenlijke zelf te zijn.

Bovendien helpt het om je meer ontspannen te voelen als je merkt dat je veel in je hoofd "zit". Alles wat er speelt in je leven en de huidige maatschappij kan overweldigend voelen. Vooral als je meegaat in (negatieve) verhalen/gedachten en je aandacht er naartoe brengt. Maar......, aandacht kun je sturen.

Aandacht oefening
Je aandacht focussen op je lichaam, is een manier die je altijd en overal kunt toepassen. Door te voelen hoe het in je lichaam is.

Ga met je aandacht als het ware naar binnen, je lichaam in. Het helpt om je ogen te sluiten, zodat je prikkels van buiten verminderd (maar het kan ook met je ogen open). Volg je ademhaling eens een tijdje, gewoon zoals hij gaat. En voel dan je lichaam van binnenuit. Hoe voelt het daar? Je kunt hierbij je hele lichaam langslopen met je aandacht. Hoe voelt het in je voeten (warm/koud, gelijk gevoel of voelen ze verschillend, voel je de sokken/schoenen, of voel je iets heel anders of misschien voel je een "niks").

En wat vooral belangrijk is dat alles goed is, je merkt alleen op wat er op dat moment is. Je hoeft niks te veranderen en je bent er alleen maar bij, zonder oordeel.

Zo loop je je hele lichaam langs en als er iets bewogen wil worden, dan is dat natuurlijk prima. Maar de oefening is er op gericht dat er niets hoeft en je alleen in je lichaam voelt en focust op hoe het op dit moment in je lichaam is.

Focus methode
Wij denken dat we alles met ons hoofd weten en kunnen oplossen. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Alle informatie van alles wat we in dit leven (en andere levens misschien) hebben ervaren ligt besloten in ons lichaam. Er huist in ons heel veel informatie en creatieve oplossingskracht. Het is een helpend, voelend innerlijk weten. Er is daar geen discussie zoals er in je hoofd kan zijn.

Dit uitgangspunt gebruik ik ook bij het focussen. Focussen is een hele mooie methode die wordt toegepast in vele therapie- en coachingvormen. Ik vind het vooral zo mooi dat het laagdrempelig is, je hoeft niet je hele verhaal te vertellen en alles wat er opkomt is goed. Het heeft mij en vele cliënten heel veel gebracht.

Bij focussen maak je gebruik van de ontspanning door je lichaam te voelen zoals hierboven beschreven, vervolgens komen er via je intuitie, gevoelens en herinneringen hele verrassende antwoorden/oplossingsrichtingen/ideeën te voorschijn. In je lichaam vindt heling plaats doordat een blokkade oplost of verkleint. Je komt tot je eigen antwoorden (die je met je brein vaak niet bedenkt). Erna wordt vaak rust en een helder weten ervaren. Dat is dragend en helend.

Het is best lastig om het te beschrijven. Want hoe beschrijf je hoe het voelt om te zwemmen, hoe het voelt door het water gedragen te worden. Als je dat nog nooit hebt ervaren, kan iemand het je vertellen, maar het zelf ervaren is toch anders dan de omschrijving die je kreeg.

Daarom nodig ik je van harte uit om jezelf eens een focussessie kado te doen, zodat je zelf kunt ervaren hoe het voor jou is.


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress