Gebruik maken van de pauzeknop

01 jul 2022, ToMindYou
Alle indrukken verwerken, je lijf en je hoofd tot rust brengen, je even terugtrekken en weer opnieuw opladen.

Goed voor jezelf zorgen, in een superdrukke wereld( waarin zelfs de niet-HSP regelmatig overprikkeld raakt) dat is best een uitdaging. Ja, hoe doe je dat? Hoe kun je af en toe je pauzeknop gebruiken?

Vroeger, toen de wereld ook wat rustiger was, hoorde je mensen vaak zeggen, leef met de drie R’s: Rust, Regelmaat en Reinheid. En eigenlijk zijn die zo gek nog niet. Hoe kun je deze 3 R’s inde huidige tijd toepassen? Hierbij wat tips:

RUST(opladen)

Binnen mijn praktijk werk ik voornamelijk met mensen met stress- en burn-out klachten. Eigenlijk iedereen vind het lastig om rustmomenten goed in te bouwen. Tijd voor zichzelf te nemen. En toch is dat wat jouw lichaam zo hard nodig heeft. Ik geef je enkele tips:
    1. Even alleen. 
Met anderen zijn kost energie. Niet alleen omdat er gepraat wordt, maar ook omdat we ons vaak bezig houden met de gedachten en emoties van anderen. Hier kun je heel moe van worden. Probeer dagelijks tijd alleen door te brengen. Maak een "eigen plekje” in je huis. Richt het wat gezellig in en trek je daar dagelijks even terug. Vertel als je een gezin hebt, dat ze je daar even niet mogen storen. En doe iets rustgevends voor jezelf, bijvoorbeeld: rustige muziek luisteren, een boek lezen, gewoon niets en een lekkere kop thee drinken, meditatie, etc. Maak het jouw moment van de dag!
    2. De kalmerende werking van groen om je heen.
Inmiddels hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat alleen het zien van groen al werkt. Kun je nagaan wat de natuur voor je kan doen. Je kunt dus je huis voorzien van groen. Maar ook een plant of een vaas bloemen op je werkplek doet wonderen. De natuur helpt bij het herstel na gerichte inspanning, omdat ze veel mogelijkheden biedt tot indirecte aandacht, moeiteloze aandacht. Bijvoorbeeld door het kijken naar het patroon van bladeren, of het staren in het water.
    3. Even zitten, adem in….adem uit…..
Om de indrukken van de dag te kunnen hanteren, doe je er ook goed aan om eens te gaan ‘zitten’. Op het meditatiekussen. Mediteren verandert de werking en zelfs de structuur van onze hersenen. Ons hoofd wordt rustiger, het concentratievermogen neemt toe. Je wordt je meer bewust van je impulsen, waardoor je emotionele situaties beter aan kan. Ook kun je ademhalingsoefeningen gebruiken om je geest tot rust te brengen, waardoor het lichaam in de ‘rust en herstel modus’ komt.
    4. De paden op….
Het wordt gelukkig steeds duidelijker wat de voordelen van wandelen zijn. Het zorgt ervoor dat de stress omlaag gaat en je je beter gaat voelen. Het bevordert de aanmaak van dopamine. En als je dit dan ook nog in de natuur doet werkt het dubbel op!

REGELMAAT

Probeer regelmaat in je dag te brengen. Wissel momenten van inspanning af met momenten van ontspanning. Ga na van welke dingen je energie krijgt en welke dingen je energie kosten. Wissel energie nemende dingen af met energie gevende dingen, zo blijf je in balans!
En natuurlijk, zorg ook goed voor je lijf, door regelmatig gezond te eten. Neem de tijd, geniet van je maaltijd!

REINHEID

Een opgeruimde omgeving geeft rust in je hoofd. Kijk eens hoe jouw omgeving eruit ziet, thuis, op het werk. Een opgeruimde omgeving aangevuld met wat groen om je heen, doet echt wonderen!

Vind je het lastig om bovenstaande punten in je leven te integreren, moeilijk om de pauzeknop te vinden? Mogelijk kan ik je ondersteunen. 
Ik geef mindfulnesstrainingen (in kleine groepen van maximaal 4 personen), waarin je leert meer aanwezig te zijn in het nu. Iedere dag even te ‘zitten’. Maar vooral, goed voor jezelf te zorgen.
Ook een coachtraject kan je helpen de rust voor altijd meer in je leven te brengen. Ik begeleid voornamelijk mensen die stress en burn-outklachten ervaren en mensen die hoog gevoelig zijn. Het coachen doe ik heel vaak wandelend in de natuur. Zo helpt de natuur een handje mee. En wordt je eigenlijk vanzelfsprekend uitgenodigd om uit je hoofd, wat meer naar je lichaam en hart te gaan.
Lukt het je best aardig om goed voor jezelf te zorgen, maar wil je af en toe diep ontspannen, dan is misschien de klankmassage iets voor jou.
Bel me gerust voor vrijblijvende informatie!

Teuntje van Leeuwen
Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress